Δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα της πανδημίας, προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα της πανδημίας, προειδοποιεί ο ΠΟΥ

ΥΓΕΙΑ Δημιουργία 30/06/20, 17:03

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα μολυνθούν πολύ περισσότεροι άνθρωποι από τον κοροναϊό Covid-19 αν οι κυβερνήσεις δεν ξεκινήσουν να εφαρμόζουν τις σωστές πολιτικές. Το μήνυμα παραμένει: τεστ, ιχνηλάτηση, απομόνωση και καραντίνα, ξεκαθαρίζει.

Ηδη πάνω από 10 εκατομμύρια κρούσματα έχουν καταγραφεί από το ξέσπασμα της πανδημίας στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Το αριθμός των θυμάτων είναι πλέον άνω των 500.000. Οι μισές από τις μολύνσεις έχουν καταγραφεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη αλλά η Covid-19 εξαπλώνεται τώρα ραγδαία την αμερικανική ήπειρο, ενώ επηρεάζει την Νότια Ασία και την Αφρική, όπου η κορύφωση δεν αναμένεται πριν από τα τέλη Ιουλίου.

Σε μια διαδικτυακή συνέντευξη χθες ο Τέντρος δήλωσε: Όλοι θέλουμε να τελειώσει αυτό. Όλοι θέλουμε να συνεχίσουμε τις ζωές μας. Η σκληρή πραγματικότητα όμως είναι ότι δεν είναι ακόμα καν κοντά στο ξεκίνημα του τέλους. Αν και πολλές χώρες έκαναν κάποια πρόοδο, παγκοσμίως η πανδημία στην πραγματικότητα επιταχύνει.

«Με 10 εκατομμύρια κρούσματα και μισό εκατομμύρια θανάτους αν δεν αντιμετωπίσουμε α προβλήματα που ήδη έχουμε εντοπίσει στον ΠΟΥ, συνέχισε ο καθηγητής σύμφωνα με το BBC, η έλλειψη εθνικής ενότητας, η έλλειψη παγκόσμιας αλληλεγγύης και ο διχασμός του πλανήτη, κάτι που στην πραγματικότητα βοηθά τον κοροναϊό να εξαπλωθεί… τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα», τόνισε. «Λυπάμαι που το λέω αυτό, αλλά σε αυτό το περιβάλλον και με αυτούς τους όρους φοβόμαστε το χειρότερο».

Ο ίδιο κάλεσε τις κυβερνήσεις να ακολουθήσουν τα παραδείγματα της Γερμανίας, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας που συγκράτησαν την πανδημία με πολιτικές που περιελάμβαναν ευρύτατα τεστ και ιχνηλατήσεις.

Αν σου άρεσε κάνε