Οι Ρώσοι «δείχνουν» Νοέμβριο για το εμβόλιο - Πρόκειται για τροποποίηση του αντίστοιχου κατά του MERS

Οι Ρώσοι «δείχνουν» Νοέμβριο για το εμβόλιο - Πρόκειται για τροποποίηση του αντίστοιχου κατά του MERS

ΥΓΕΙΑ UPD 19:25 Δημιουργία 13/08/20, 08:51

Η Ρωσία εργάζονταν ουσιαστικά πάνω στο εμβόλιό της κατά του κορονοϊού εδώ και έξι χρόνια, σύμφωνα με τον επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της χώρας, ενώ το λανσάρισμά του αναμένεται να γίνει πριν το τέλος του έτους, όπως μεταδίδει το CNBC.

Την Τρίτη η Ρωσία ανακοίνωσε πως καταχώρησε εμβόλιο για τον κορονοϊό, και είναι η πρώτη χώρα που πράττει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν αμφιβολίες ως προς την αποτελεσματικότητα και ασφάλειά του, όμως, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχει περάσει τις μεγαλύτερης κλίμακας κλινικές δοκιμές της φάσης 3, και πως δεν έχουν δημοσιευθεί δεδομένα από προηγούμενες κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε λιγότερο από δυο μήνες.

Η Ρωσία δηλώνει πως η εργασία της τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον Ebola και για το MERS (Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής), τη βοήθησαν να δημιουργήσει το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού.

«Ήμασταν απλώς τυχεροί που ο κορονοϊός ήταν πολύ κοντά στο MERS, άρα ουσιαστικά είχαμε ένα έτοιμο εμβόλιο για το MERS, που μελετήθηκε για δυο χρόνια πάνω στον MERS και τροποποιήθηκε ελαφρώς για να γίνει ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού, και αυτή είναι η πραγματική ιστορία, δεν έχει να κάνει με πολιτική… η Ρωσία πάντα βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της έρευνας εμβολίων», δήλωσε στο CNBC ο Kirill Dmitriev, διευθύνων σύμβουλος του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Ρωσίας, RDIF, που στηρίζει το εμβόλιο.

Το RDIF γνωστοποίησε την Τρίτη πως η πλήρης παραγωγή του εμβολίου που ονομάστηκε Sputnik V, αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και πως έχει ήδη λάβει προπαραγγελία για περισσότερες από 1 δισ. δόσεις του εμβολίου από 20 χώρες.

Ο κ. Dmitriev ανέφερε πως η Ρωσία και οι ξένοι εταίροι της «είναι έτοιμοι να παρασκευάσουν περισσότερες από 500 εκατ. δόσεις του εμβολίου ετησίως σε πέντε χώρες, και το σχέδιο είναι να ενισχυθεί η παραγωγική ικανότητα».

Κατά τον ίδιο, το εμβόλιο θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο μέχρι τον Νοέμβριο.

Αν σου άρεσε κάνε