Καμπανάκι για το «κοκτέιλ» Covid και H1N1

Καμπανάκι για το «κοκτέιλ» Covid και H1N1

ΥΓΕΙΑ UPD 10:01 Δημιουργία 17/08/20, 09:59

Έντονη ανησυχία εκφράζουν οι επιστήμονες για το «κοκτέiλ» κορονοϊού και γρίπης τον επερχόμενο χειμώνα.

Όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ ο βιοπαθολόγος Παναγιώτης Αποστολακόπουλος, «ο ιός παραμένει ο ίδιος, ίσως να έχει λιγότερη μικρότερη μεταδοτικότητα επειδή λόγω διακοπών ο κόσμος είναι σε ανοιχτούς χώρους, ωστόσο θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα το χειμώνα, όταν ο κόσμος μπει σε κλειστούς χώρους, τότε και με την έλευση τoυ ιού της γρίπης θα έχουμε αρκετά μεγαλύτερο πρόβλημα του σημερινού.

Το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα με το δεύτερο κύμα, γιατί θα έχουμε χειρότερες καταστάσεις».

«Τα μέτρα μπορούν ακόμα να αποδώσουν. Να τηρήσουμε τα μέτρα κι αν χρειαστεί να πάρουμε περισσότερα μέτρα. Η κατάσταση έχει αρχίσει να γίνεται εξαιρετικά δύσκολη, δεν ξέρω κατά ποσό αυτό το πράγμα μπορεί να μαζευτεί, μπορούμε όμως να κάνουμε ακόμα αρκετά πράγμα ώστε να μαζέψουμε την κατάσταση», τόνισε ο κ. Αποστολακόπουλος και διαβεβαίωσε ότι είμαστε σχετικά καλά σε σχέση με τις άλλες χώρες.

«Δεν ανησυχώ ακόμα εάν θα αντέξει το σύστημα υγείας, με τα υπάρχοντα δεδομένα. Έχει εξοπλιστεί και θεωρώ ότι θα αντέξει στη νέα δεύτερη φάση της πανδημίας που βρίσκεται εν εξελίξει. Ήρθε νωρίτερα αλλά περιμέναμε να έρθει και νωρίτερα».

«Υπάρχουν διαφορετικά στελέχη του ιού, γι’ αυτό άλλοι άνθρωποι νοσούν άσχημα, άλλοι ήπια, άλλοι είναι ασυμπτωματικοί. Ο ιός είναι εδώ και θα μείνει αρκετά χρόνια».

«Ο ιός θα προσαρμοστεί, θα είναι πολύ λιγότερο θανατηφόρος για τους ανθρώπους και θα έχουμε το εμβόλιο», διευκρίνισε ο κ. Αποστολακόπουλος. «Το πρόβλημα είναι τώρα που δεν έχουμε όπλα να αντιμετωπίσουμε τον ιό», κατέληξε.

Αν σου άρεσε κάνε