Αναπάντεχη εξέλιξη από το «μέτωπο» του εμβολίου

Αναπάντεχη εξέλιξη από το «μέτωπο» του εμβολίου

ΥΓΕΙΑ UPD 08:59 Δημιουργία 09/09/20, 08:15

Αναπάντεχη εξέλιξη σημειώνεται από το φλέγον «μέτωπο» του κορονοϊού, καθώς «παγώνουν» οι δοκιμές της AstraZeneca Plc, τη στιγμή που όλος ο πλανήτης περιμένει το εμβόλιο κατά του ιού, που έχει προκαλέσει μία πρωτοφανή υγειονομική κρίση.

Συγκεκριμένα, η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι σταμάτησε τις δοκιμές σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων και των δοκιμών τελευταίου σταδίου, για το πειραματικό εμβόλιο της, κατά της COVID-19, εξαιτίας της ανεξήγητης ασθένειας σε έναν συμμετέχοντα στην έρευνα.

"Η τυπική διαδικασία ελέγχου ενεργοποιήθηκε και σταματήσαμε τον εμβολιασμό για να επιτρέψουμε τον έλεγχο των δεδομένων ασφαλείας από μια ανεξάρτητη επιτροπή" δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Michele Meixell, σύμφωνα με το Reuters. Η εταιρία, όπως ανακοίνωσε, εργάζεται για την επιτάχυνση της διαδικασίας ανάλυσης του περιστατικού, ώστε να ελαχιστοποιηθεί κάθε ενδεχόμενη συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος δοκιμών.

Το εμβόλιο αυτό, έχει αναπτυχθεί από το πανεπιστήμιο (University of Oxford) και θεωρείται ως ένα από κορυφαία υποψήφια εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού, ενώ η αναστολή των δοκιμών καθιστά πιο δύσκολη την προοπτική μιας ενδεχόμενης διάθεσής του, στα τέλη του χρόνου.

Η αναστολή των δοκιμών έχει επηρεάσει και άλλες δοκιμές εμβολίων της Astrazeneca όπως επίσης και κλινικές δοκιμές που διεξάγονται από άλλους κατασκευαστές εμβολίων, οι οποίοι αναζητούν σημάδια παρόμοιων αντιδράσεων.

Η μετοχή της Astrazeneca μετά το κλείσιμο της Wall Street στις ηλεκτρονικές συναλλαγές σημείωσε πτώση 8% ενώ οι μετοχές των ανταγωνιστών αυξήθηκαν. Η Moderna αυξήθηκε κατά 4% και της Pfizer σχεδόν κατά 1%.

Εννέα κατασκευαστές εμβολίων από ΗΠΑ και Ευρώπη δεσμεύτηκαν χτες να τηρήσουν τα επιστημονικά πρότυπα ασφαλείας για τα πειραματικά τους εμβόλια παρά την ανάγκη που υπάρχει να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορονοϊού.

Αν σου άρεσε κάνε