Ελσίνκι: Σκυλιά στη «μάχη» κατά του Covid-19

Ελσίνκι: Σκυλιά στη «μάχη» κατά του Covid-19

ΥΓΕΙΑ UPD 14:14 Δημιουργία 24/09/20, 13:57

Πιλοτικό πρόγραμμα με τη βοήθεια σκύλων - ανιχνευτών ξεκίνησε στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι της Φινλανδίας, την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 15 σκύλοι και 10 εκπαιδευτές που χρηματοδοτούνται από ιδιωτική κτηνιατρική κλινική. Μεταξύ και αυτών, ο Kossi, ένας σκύλος - διασώστης από την Ισπανία, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί στον εντοπισμό καρκίνων.

«Αυτό που έχουμε δει στην έρευνά μας είναι ότι τα σκυλιά θα βρουν τον ιό πέντε ημέρες πριν παρουσιαστούν τα κλινικά συμπτώματα. Είναι πολύ καλοί -πλησιάζουμε σε ευαισθησία το 100%», αναφέρει η Anna Hielm-Bjorkman, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, με ειδίκευση στην κλινική έρευνα ζώων συντροφιάς.

Για τη διεξαγωγή του τεστ, ο επιβάτης καλείται να σκουπίσει το λαιμό του με γάζα, να την τοποθετήσει σε ένα κουτί, το οποίο στη συνέχεια παραδίδεται σε άλλο δωμάτιο για να το μυρίσει ο σκύλος και να δώσει ένα άμεσο αποτέλεσμα. Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η αποτελεσματικότητα των σκύλων δεν έχει αποδειχθεί σε συγκριτικές επιστημονικές μελέτες, οπότε οι επιβάτες που εθελοντικά εξετάζονται και έχουν υποψίες για κορωνοϊό, ενημερώνονται ότι πρέπει επίσης να κάνουν και το παραδοσιακό τεστ για να επιβεβαιώσουν το αποτέλεσμα.

Αν σου άρεσε κάνε