Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Χωρίς τεστ Covid-19 το αντιγριπικό εμβόλιο

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Χωρίς τεστ Covid-19 το αντιγριπικό εμβόλιο

ΥΓΕΙΑ UPD 13:26 Δημιουργία 25/09/20, 13:08

Τη χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου χωρίς τη διενέργεια τεστ ανίχνευσης κορονοϊού επιβεβαίωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Όπως ανέφερε η κ. Μαρία Θεοδωρίδου :«Με αφορμή δηλώσεις που έγιναν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τη διενέργεια του τεστ κατά του κορωνοϊού Sars-CoV-2, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν απαιτείται έλεγχος για Covid-19 πριν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, σύμφωνα και με τις συστάσεις Διεθνών Οργανισμών και Επιστημονικών Φορέων».

Η διευκρίνιση της Επιτροπής Εμβολιασμών έρχεται μετά από οδηγία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) σύμφωνα με την οποία «ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να αναβάλλεται σε άτομα που υπάρχει πιθανότητα να νοσούν από COVID-19, ανεξάρτητα από την ένταση των συμπτωμάτων, έως την πλήρη αποθεραπεία τους (αρνητικοποίηση του τεστ PCR)» ενώ όπως επισήμανε «μολονότι η οποιαδήποτε ήπια ασθένεια δεν αποτελεί αντένδειξη στον αντιγριπικό εμβολιασμό, ο εμβολιασμός των πασχόντων θα πρέπει να αναβάλλεται για να αποφευχθεί η έκθεση του προσωπικού του φαρμακείου αλλά και άλλων ασθενών/επισκεπτών στον ιό. Πριν τον εμβολιασμό, θα πρέπει υποχρεωτικά να διερευνάται διεξοδικά εάν οι εμβολιαζόμενοι παρουσιάζουν συμπτώματα της ασθένειας COVID-19».

Ωστόσο, από τη Δευτέρα 28/09 ξεκινά η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου καθώς όπως τονίζουν οι ειδικοί, λόγω της πανδημίας η ανάγκη για τη «θωράκιση» του κοινού με το εμβόλιο της γρίπης καθίσταται ακόμα πιο σημαντική, υπογραμμίζοντας πως ο συνδυασμός γρίπης και Covid-19 είναι εξαιρετικά επικίνδυνος.

Αν σου άρεσε κάνε