Μόνο με ιατρική συνταγή το αντιγριπικό εμβόλιο

Μόνο με ιατρική συνταγή το αντιγριπικό εμβόλιο

ΥΓΕΙΑ UPD 21:48 Δημιουργία 25/09/20, 21:40

TAGS

Απάντηση στα ερωτήματα που τίθενται το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμός έδωσαν τόσο ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, όσο και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κορονοϊό.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, οι οδηγίες για τον εμβολιασμό της γρίπης δεν έχουν αλλάξει, συνεπώς δεν απαιτείται αρνητικό τεστ για Covid για να εμβολιαστεί κάποιος. Εξάλλου, όπως είπε, δεν φαίνεται να υπάρχει και κανένας επιστημονικός λόγος για να χρειάζεται το τεστ.

Σε ό,τι αφορά τον αντιγριπικό εμβολιασμό των παιδιών, ανέφερε ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα παιδιά που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, δεν αποτελούν προτεραιότητα, κυρίως γιατί η πιθανότητα να πάθουν κάτι είναι πολύ μικρή.

Πάνω από 4 εκατ. δόσεις αντιγριπικών εμβολίων έχει παραγγείλει η Ελλάδα

Αναφορικά με την επάρκεια των εμβολίων αυτών, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, είπε ότι δεν υπάρχει θέμα και δεν χρειάζεται να ανησυχεί ο κόσμος. Το υπουργείο, όπως ανέφερε, έχει παραγγείλει 1,1 εκατ. περισσότερες δόσεις από πέρυσι. Συνολικά έχουν εξασφαλισθεί συνολικά 4,2 εκατ. δόσεις.

Ωστόσο, τόνισε ότι ο εμβολιασμός θα γίνεται με ιατρική συνταγή και από τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου ξεκινά η άυλη συνταγογράφηση των εμβολίων. Τέλος, υπενθύμισε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει ο εμβολιασμός να γίνει μετά τα μέσα Οκτωβρίου.

Θέση για το θέμα έχει πάρει και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, με αφορμή δημοσιεύματα και δηλώσεις που έγιναν στα ΜΜΕ. Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου, για να γίνει ο αντιγριπικός εμβολιασμός, δεν είναι απαραίτητη η διενέργεια του τεστ κατά του κορωνοϊού Sars-CoV-2, πριν από αυτόν. Αυτό, εξάλλου, αναφέρουν και οι συστάσεις των Διεθνών Οργανισμών και Επιστημονικών Φορέων.

Αν σου άρεσε κάνε