Πάνω από το 1 ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt του κορονοϊού στην Αττική

Πάνω από το 1 ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt του κορονοϊού στην Αττική

ΥΓΕΙΑ & ΟΜΟΡΦΙΑ Δημιουργία 29/09/20, 21:36

Τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των δεικτών της επιδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα - με αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων, του αριθμού των διασωληνωμένων και του ημερήσιου αριθμού θανάτων - καταγράφει η 16η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19, για το διάστημα 17 έως 23 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την αναφορά που δόθηκε σήμερα στο φως της δημοσιότητας, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 324 κρούσματα, από 281 στην προηγούμενη έκθεση, με το 50% - 60% των νέων κρουσμάτων να καταγράφεται στην Αττική.

Επισημαίνεται δε ότι για δεύτερη συνεχή εβδομάδα οι νέες ημερήσιες διαγνώσεις παραμένουν πανελλαδικά σε επίπεδο άνω των 300 ατόμων.

Παράλληλα, παραμένει η εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες, που απεικονίζεται στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη. Ωστόσο, αυτή η ηλικιακή ομάδα φαίνεται να ανταποκρίνεται σε μια μερικώς επιτυχή αντιμετώπιση της επιδημίας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και, μάλιστα, ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς.

Συνεχίζεται η αύξηση των διασωληνώσεων

Το πιο σημαντικό στοιχείο, επισημαίνεται στην ίδια έκθεση, είναι ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση παρουσιάζει αυξητική τάση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας.

Κατά το εξεταζόμενο διάστημα, ειδικότερα, το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 73 (από 67 στην προηγούμενη έκθεση). Σημειώνεται δε πως σήμερα ο αριθμός αυτός σκαρφάλωσε στους 79, με τον καθ. Γκίκα Μαγιορκίνη να εκφράζει την ανησυχία του σχετικά, στην αποψινή ενημέρωση για την επιδημία.

Από την άλλη, η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρέμεινε σχεδόν σταθερή σε 36% (από 37% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό ασθενών που βρίσκονται σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ, η σταθερότητα αυτή αντανακλά την αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ. Στην Αττική, ωστόσο, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 60%.

Συμπερασματικά, «η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί», προστίθεται σε αυτό το σημείο της αναφοράς.

Αύξηση και στους θανάτους

Επιπλέον, το διάστημα 17 έως 23 Σεπτεμβρίου αυξήθηκε σημαντικά και ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων σε 5,9 (από 3,3) και «έχει προσεγγίσει τον αντίστοιχο αριθμό του πρώτου κύματος».

Σύμφωνα με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα, πάντως, και όπως αναφέρει το report του Παρατηρητηρίου, «η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση στον δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά 1 εκ. κατοίκους (106η θέση / 33,7 θάνατοι ανά 1 εκ. κατοίκους) όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 126,7 θάνατοι ανά 1 εκ. κατοίκους».

Πάνω από τη μονάδα το Rt στην Αττική

Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, ο ΕΟΔΥ «εκτιμά τον δείκτη Rt για την επικράτεια σε 1, αυξημένο σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση.

Ειδικά στην περιοχή της Αττικής, για το υπό εξέταση διάστημα ο δείκτης υπολογίζεται άνω της μονάδας».

Συμπεράσματα

Εν κατακλείδι, τα ευρήματα της 16ης έκθεσης προόδου του Παρατηρητηρίου καταδεικνύουν «μία συνεχιζόμενη επιδείνωση στο υγειονομικό σκέλος με αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων, του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών και των ημερήσιων θανάτων. Επίσης, ο δείκτης Rt για την επικράτεια αυξήθηκε σε 1, ενώ στην Αττική, για το υπό εξέταση διάστημα, υπολογίζεται άνω της μονάδας».

Σημειώνεται, τέλος, πως στο οικονομικό σκέλος της ίδιας έκθεσης επισημαίνεται «η μείωση των εισαγωγών και εξαγωγών τον Ιούλιο, η μικρή υποχώρηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο εικοσαήμερο του Σεπτεμβρίου, καθώς και η συνεχιζόμενη ενίσχυση τόσο του όγκου, όσο και της αξίας, ηλεκτρονικών συναλλαγών τις πρώτες 11 ημέρες του Σεπτεμβρίου».

Αν σου άρεσε κάνε