Έως και μισή ώρα αντέχει ο κορονοϊός στο ασανσέρ

Έως και μισή ώρα αντέχει ο κορονοϊός στο ασανσέρ

ΥΓΕΙΑ UPD 08:55 Δημιουργία 30/09/20, 08:53

'Εως και μισή ώρα παραμένουν τα μολυσμένα σωματίδια του κορονοϊού μέσα στο ασανσέρ, αφότου κάποιος βήξει, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Εμπειρογνώμονες από το Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ έκαναν πειράματα μέσα σε ασανσέρ νοσοκομείου για να καθορίσουν πόσο καιρό διαρκούν τα σωματίδια, υπό διαφορετικές συνθήκες.

Όπως υποστηρίζουν, τα σταγονίδια του κορονοϊού από βήχα ή ομιλία κυκλοφορούν μέσα στο ασανσέρ έως και μισή ώρα μετά, εάν οι πόρτες παραμένουν κλειστές. Εάν οι πόρτες του ασανσέρ παραμένουν ανοιχτές, τότε εξαφανίζονται μέσα σε 4 λεπτά.

Υπό κανονική λειτουργία του ασανσέρ, όπου οι πόρτες ανοίγουν και κλείνουν τακτικά, τα μολυσμένα σταγονίδια που δημιουργούνται από βήχα ή δυνατή ομιλία μπορούν να διαρκέσουν για περίπου 10 λεπτά.

Η ομάδα των ερευνητών λέει ότι η χρήση μάσκας μετριάζει το πρόβλημα, ενώ είναι ζωτικής σημασίας ο σωστός αερισμός του ασανσέρ.

Συνιστούν επίσης στον κόσμο να αφήνει τις πόρτες του ανελκυστήρα ανοιχτές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όποτε είναι δυνατόν, καθώς και να αποφεύγει να μιλάει και να βήχει μέσα σε ανελκυστήρες ή να φοράει κατάλληλη μάσκα προσώπου.

Αν σου άρεσε κάνε