ΠΟΥ: Σε 3 χώρες το 50% κρουσμάτων από τον κορονοϊό παγκοσμίως

ΠΟΥ: Σε 3 χώρες το 50% κρουσμάτων από τον κορονοϊό παγκοσμίως

ΥΓΕΙΑ UPD 15:33 Δημιουργία 05/10/20, 15:31

Στον ανισομερή τρόπο με τον οποίο η πανδημία του κορονοϊού Covid-19 επηρεάζει την παγκόσμια κοινότητα αναφέρθηκε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, καθώς τα συνολικά κρούσματα της νόσου ανά την υφήλιο ξεπέρασαν τα 35 εκατ. τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας).

Μιλώντας σε συνέδριο για την πορεία της εξάπλωσης του κορονοϊού, ο Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς ανέφερε πως «παρόλο που όλες οι χώρες του κόσμου έχουν πληγεί από τον Covid-19, πρέπει να θυμόμαστε πως είναι μια άνιση πανδημία.

Το 10% των χωρών που έχουν πληγεί αποτελούν το 70% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου, ενώ 3 χώρες συγκεντρώνουν περίπου τα μισά κρούσματα παγκοσμίως (ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία)» σημείωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Εξάπλωση του ιού σε Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο

Εξάλλου, ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του ΠΟΥ για τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, απευθυνόμενος στην Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού, δήλωσε ότι οι νέες εστίες μόλυνσης πολλαπλασιάζονται σε περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας και ότι τα κρούσματα και οι θάνατοι στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο αυξάνονται.

«Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις μας περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πιθανώς μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό. Το ποσοστό ποικίλει ανάλογα με τη χώρα, την ύπαιθρο ή τις πόλεις, τις διάφορες πληθυσμιακές ομάδες. Σημαίνει όμως ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πλανήτη εξακολουθεί να κινδυνεύει», είπε ο Ράιαν. «Οδεύουμε προς μία δύσκολη περίοδο. Η ασθένεια εξακολουθεί να εξαπλώνεται».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ο ΠΟΥ κατέθεσε για εξέταση από τις κινεζικές αρχές λίστα εμπειρογνωμόνων που θα λάβουν μέρος στη διεθνή αποστολή στην Κίνα για τη διερεύνηση της προέλευσης του κορονοϊού.

Αν σου άρεσε κάνε