Άνοια: Ο άγνωστος παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο

Άνοια: Ο άγνωστος παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο

ΥΓΕΙΑ & ΟΜΟΡΦΙΑ UPD 13:05 Δημιουργία 27/10/20, 12:54

Τις αρνητικές επιπτώσεις της ηχορύπανσης και του έντονου θορύβου, έρχονται να επιβεβαιώσουν Αμερικανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια, αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι που ζουν σε περιοχή με πολύ θόρυβο.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σάρα Άνταρ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Αλτσχάιμερ και άνοιας «Alzheimer & Dementia», ανέλυσαν στοιχεία για 5.227 άτομα άνω των 65 ετών, εκ των οποίων το 30% είχαν ήπια γνωστική διαταραχή (μπορεί να αποτελεί πρόδρομη φάση της άνοιας), ενώ το 11% είχαν νόσο Αλτσχάιμερ.

Όπως διαπιστώθηκε όσοι άνθρωποι ζούσαν σε σπίτια κοντά στα οποία η ένταση του θορύβου ξεπερνούσε τα δέκα ντεσιμπέλ, είχαν κατά μέσο όρο 36% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης ήπιας γνωστικής διαταραχής και 30% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας.

«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα θορύβου μπορεί να έχουν επίπτωση στους εγκεφάλους των ηλικιωμένων και να τους δυσκολέψουν να λειτουργήσουν στην καθημερινότητα χωρίς βοήθεια. Αυτό είναι σημαντικό εύρημα, με δεδομένο πόσα εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα σε κοινότητες με υψηλά επίπεδα θορύβου», δήλωσε η Άνταρ ενώ όπως επεσήμανε, η σχέση θορύβου-άνοιας δεν έχει τύχει της δέουσας προσοχής έως τώρα.

Αν σου άρεσε κάνε