FDA: Αποτελεσματικότητα 82% από την πρώτη δόση το εμβόλιο Pfizer

FDA: Αποτελεσματικότητα 82% από την πρώτη δόση το εμβόλιο Pfizer

ΥΓΕΙΑ UPD 17:51 Δημιουργία 08/12/20, 17:28

Το εμβόλιο κορονοϊού των Pfizer και BioNTech παρέχει ισχυρή προστασία έναντι του Covid-19, εντός περίπου 10 ημερών από την πρώτη δόση, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύθηκαν σήμερα Τρίτη, από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Το εμβόλιο λειτούργησε καλά ανεξάρτητα από τη φυλή, το βάρος ή την ηλικία ενός εθελοντή, ενώ οι παρενέργειες ήταν ήπιες όπως πονοκέφαλος και πυρετός, σύμφωνα με τους New York Times.

Ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα είναι πως το εμβόλιο φαίνεται να έχει αποτελέσματα ακόμη και μετά την πρώτη δόση, στο μεσοδιάστημα μεταξύ αυτής και της δεύτερης δόσης που προβλέπεται για την πλήρη δράση του στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με τον FDA, το εμβόλιο θα μπορούσε να είναι ως και 82% αποτελεσματικό έναντι της ασθένειας Covid, σε ποσοστό 82%, μετά την πρώτη δόση.

Ωστόσο, ο FDA σημειώνει πως δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα ώστε να καταλήξουν σε στέρεο συμπέρασμα αναφορικά με το παραπάνω.

Σε ότι αφορά στο ζήτημα της ασφάλειας, το οποίο απασχολεί ειδικούς και πολίτες, η έρευνα αναφέρει «πως δεν καταγράφτηκαν συγκεκριμένες ανησυχίες αναφορικά με την ασφάλεια που θα προέβαλαν εμπόδια στην κατεπείγουσα αδειοδότηση». Συγκεκριμένα αναφέρεται πως διαπιστώθηκαν σπάνια σοβαρές παρενέργειες. Η καταγραφή τέτοιων περιστατικών είναι άλλωστε συνηθισμένη σε τέτοιες έρευνες.

«Αν η επιτροπή του FDA δώσει την έγκριση, ενδεχομένως και ως την Παρασκευή της επόμενης εβδομάδας (18-12) θα μπορούσαμε να δούμε εμβολιασμούς σε όλη τη χώρα», σημείωσε μέλος της επιτροπής του FDA στην εκπομπή «Weekend Today».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Operation Warp Speed, Μονσέφ Σλαουί, σημειώνει πως μετά την έγκριση του εμβολίου, στις 10 ή στις 11 Δεκεμβρίου, θα χρειαστούν τουλάχιστον 24 ώρες προκειμένου τα εμβόλια να βρεθούν στα σημεία που έχουν οριστεί από τις Πολιτείες και, πιθανότατα, σε 36 ώρες από την έγκριση ενδέχεται να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Αν σου άρεσε κάνε