«Με τον εμβολιασμό των υγειονομικών, εμβολιάστηκαν και γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Έφερε στο προσκήνιο ερώτημα», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, συμπληρώνοντας πως «η περίοδος της εγκυμοσύνης προσεγγίζεται με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία μέχρι να είναι αποδεδειγμένο ότι δεν αποτελεί το εμβόλιο κίνδυνο για το έμβρυο».

«Το εμβόλιο του covid ως τρόπος δράσης φαίνεται να είναι απίθανο να έχει ρίσκο για τη μητέρα ή το έμβρυο. Παρόλα αυτά επειδή δεν έγιναν τεστ σε εγκύους η επίσημη θέση είναι κατά τη διάρκεια της κύησης να μην γίνεται σε εγκύους. Σε περίπτωση που γίνει το εμβόλιο δεν συνίσταται η διακοπή της κύησης. Η σύσταση που έλεγε να μην προγραμματίζεται κύηση μετά τον εμβολιασμό αναθεωρήθηκε», προσέθεσε η κυρία Θεοδωρίδου.

«Μετά τον εμβολιασμό μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε διάστημα ο προγραμματισμός για μια εγκυμοσύνη. Είναι απόλυτο ότι δεν γίνεται εμβόλιο κατά την κύηση. Μια νοσηλεύτρια βρίσκεται σε συνεχή έκθεση. Και η δεύτερη περίπτωση είναι η έγκυος να έχει υποκείμενο. Στις δύο περιπτώσεις πρέπει κανείς να ζυγίζει τον κίνδυνο από την ίδια τη λοίμωξη οπότε η ζυγαριά θα κλίνει υπέρ του εμβολιασμού και της εγκύου», είπε κλείνοντας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.