Κορονοϊός: Το 1/3 των ασθενών νοσηλεύεται ξανά εντός 140 ημερών

Κορονοϊός: Το 1/3 των ασθενών νοσηλεύεται ξανά εντός 140 ημερών

ΥΓΕΙΑ UPD 16:16 Δημιουργία 18/01/21, 16:15

Σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών με κορονοϊό επανήλθε στο νοσοκομείο εντός 140 ημερών, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Λέστερ.

Τα ποσοστά είναι υψηλότερα μεταξύ των ηλικιωμένων και εκείνων που προέρχονται από μαύρο, ασιατικό και μειονοτικό εθνικό υπόβαθρο, ισχυρίζεται η μελέτη. Οι ερευνητές μελέτησαν 47.780 άτομα που είχαν νοσηλευτεί με Covid-19 σε νοσοκομεία στην Αγγλία και βρήκαν στοιχεία που να δείχνουν ότι όσοι ανέκαμψαν από τον ιό είχαν αυξημένα ποσοστά αναπνευστικών και καρδιαγγειακών προβλημάτων, καθώς και διαβήτη.

Μέσα σε μέσο όρο 140 ημερών, το 29,4% των ατόμων είχε επανεισαχθεί στο νοσοκομείο και ένας στους 10 (12,3%) πέθανε. Η μελέτη - από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, το University College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Λέστερ - δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.

Εκείνοι που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη ήταν στο νοσοκομείο μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου πέρυσι και είχαν μια κύρια διάγνωση του COVID-19.

Οι ασθενείς είχαν μέση ηλικία 65 ετών.

Η ομάδα μελέτης συγκρίθηκε με τον ίδιο αριθμό ατόμων από παρόμοια δημογραφικά στοιχεία και με παρόμοια ιατρικά προφίλ κατά την ίδια περίοδο. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι εκ νέου εισαγωγές στο νοσοκομείο ήταν 3,5 φορές υψηλότερες μεταξύ της ομάδας των πρώην ασθενών με κορονοϊό, ενώ οι θάνατοι ήταν 7,7 φορές υψηλότεροι. Η αναπνευστική νόσος διαγνώστηκε σε 14.140 άτομα μετά το εξιτήριο και 6.085 από αυτούς δεν είχαν υποφέρει από αυτήν πριν.

Σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, τα άτομα που πάσχουν από σοβαρές επιπλοκές από την Covid-19 είναι πιθανότερο να είναι άνω των 50 ετών, άνδρες, ζουν σε υποβαθισμένες περιοχές, είναι υπέρβαροι και πρώην καπνιστές. Είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν υποκείμενες καταστάσεις υγείας, όπως υπέρταση, αναπνευστικές ασθένειες και διαβήτη. Αυτό σημαίνει ότι είναι ήδη πιο πιθανό να εισαχθούν στο νοσοκομείο.

Ωστόσο, έρευνες έχουν υποδηλώσει ότι ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη στην υγεία των ανθρώπων, με προβλήματα στους πνεύμονες, την καρδιά και τον εγκέφαλό τους.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου σε περισσότερους από 1.200 ασθενείς διαπίστωσε ότι το 55% όλων των εμφάνισαν καρδιακά προβλήματα.

Για τον επικεφαλής της έρευνας, Κάμλες Κάντι, πρόκειται για την «μεγαλύτερη μελέτη των ασθενών που έλαβαν εξιτήριο από νοσοκομείο, μετά την εισαγωγή τους με Covid».

«Οι άνθρωποι φαίνεται πως πηγαίνουν σπίτι, εμφανίζουν μακροχρόνια συμπτώματα, επιστρέφουν και πεθαίνουν. Βλέπουμε πως το 30% επιστρέφουν στο νοσοκομείο, αυτοί είναι πολλοί άνθρωποι, οι αριθμοί είναι τόσο μεγάλοι».

Αν σου άρεσε κάνε