ΗΠΑ: Μεγαλύτερο το πλήγμα του κορονοϊού σε περιοχές με οικονομική ανισότητα

ΗΠΑ: Μεγαλύτερο το πλήγμα του κορονοϊού σε περιοχές με οικονομική ανισότητα

ΥΓΕΙΑ Δημιουργία 21/01/21, 09:08

Οι περιοχές που έχουν τα μεγαλύτερα επίπεδα εισοδηματικών ανισοτήτων εμφανίζουν επίσης μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων Covid-19, δείχνει μία νέα αμερικανική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Στατιστικής και Κοινωνιολογίας Τίμοθι Λιάο του Πανεπιστημίου Ιλινόις-Ουρμπάνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020 από σχεδόν όλες τις κομητείες των ΗΠΑ (3.141 συνολικά) και συσχέτισαν τον δείκτη εισοδηματικής ανισότητας Gini για κάθε μία από αυτές με τα στατιστικά του κορονοϊού.

Ο δείκτης Gini κυμαίνεται από 0 (τέλεια ισότητα) ως 100 (μέγιστη ανισότητα) και για τις αμερικανικές κομητείες κυμαίνεται από 25,7 ως 66,5. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περιοχές με τον μεγαλύτερο δείκτη (άρα τη μεγαλύτερη ανισότητα) είχαν 2% έως 4% περισσότερα κρούσματα και 4% έως 7% περισσότερους θανάτους, σε σχέση με τις περιοχές με τη μικρότερη ανισότητα, όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ.

Τα ευρήματα δείχνουν, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι όπου το χάσμα μεταξύ πλουσίων-φτωχών είναι μεγαλύτερο υπάρχουν μεγαλύτερες διαφορές στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, με αποτέλεσμα αυτό να βλάπτει την υγεία του πληθυσμού.

Αν σου άρεσε κάνε