«Ναι» ή «Όχι» στις διπλές μάσκες - Τι λένε οι ειδικοί

«Ναι» ή «Όχι» στις διπλές μάσκες - Τι λένε οι ειδικοί

ΥΓΕΙΑ UPD 13:40 Δημιουργία 03/02/21, 13:32

Στο «κόκκινο» είναι η ανησυχία σχετικά με την εμφάνιση των μεταλλάξεων του νέου κορονοϊού, με τους επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να δηλώνουν «λίγο παράλυτοι, λίγο μπερδεμένοι» από τις εξελίξεις.

Συναγερμός σήμανε και στην Ελλάδα, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών ανέρχονται στα 108 σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 για το διάστημα 12-27 Ιανουαρίου 2021.

Δεδομένων των συνθηκών, οι ειδικοί από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων στις ΗΠΑ προέτρεψαν τους πολίτες να τηρούν τις υφιστάμενες οδηγίες για χρήση μάσκας με επιπλέον προσθήκη μιας δεύτερης, εξασφαλίζοντας κυρίως ότι οι επικίνδυνες δίοδοι της μύτης και του στόματος καλύπτονται πλήρως.

Πόσο αποτελεσματική είναι η «διπλή» μάσκα;

Σύμφωνα με τον Δρ David Hamer, ειδικό μολυσματικών ασθενειών από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, ακόμη και η χρήση μιας μάσκας αρκεί για την πλειονότητα των περιπτώσεων, εφόσον έχει καλή εφαρμογή.

Ωστόσο, για όσους επιθυμούν μεγαλύτερη προστασία, είτε πρόκειται για μέλη ευπαθών ομάδων είτε λόγω αυξημένου κινδύνου μόλυνσης (επίσκεψη περιοχών με μεγάλη ιική διασπορά, επιβάτες αεροπλάνων κλπ), η Δρ Monica Gandhi, ειδικός μολυσματικών ασθενειών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, προτείνει τον συνδυασμό μιας υφασμάτινης μάσκας με χειρουργική, ο οποίος μπορεί να εξασφαλίσει την αποτελεσματικότητα των μασκών N95.

Μια εναλλακτική επιλογή για τη «μέγιστη» προστασία είναι η χρήση πλενόμενης μάσκας με δύο στρώσεις υφάσματων στις οποίες θα παρεμβάλλεται ένα υλικό φίλτρου, όπως τα φίλτρα αέρα οικιακής χρήσης (π.χ.σακούλες σκούπας με φίλτρο).

Οι απλές υφασμάτινες μάσκες, επεσήμανε η Δρ Gandhi, θα πρέπει να αποτελούνται οπωσδήποτε από υλικά με υψηλή πυκνότητα ύφανσης και τουλάχιστον δύο στρώσεις, ώστε να επιτυγχάνεται ένα ικανοποιητικό ποσοστό παρεμπόδισης της εισόδου των μολυσματικών σωματιδίων στον οργανισμό.

Πηγή: ygeiamou.gr

Αν σου άρεσε κάνε