Πόνος λόγω αλλαγής καιρού: Πώς θα απαλλαγείτε φυσικά;

ΥΓΕΙΑ Δημιουργία 04/10/17, 07:20

[ad_1]

Αν και δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα, οι ειδικοί επσιτήμονες του Ιατρικό Κέντρου Beth Israel Deaconess (BIDMC), επισημαίνουν ότι οι αλλαγές στις καιρικές συνθήκες, όπως στα επίπεδα της υγρασίας ή τη θερμοκρασίας, μπορεί θεωρητικά να επηρεάσει τις αρθρώσεις.

Όπως επισημαίνει ο Γιώργος Γουδέβενος, φυσιοθεραπευτής, Dr manual medicine, επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Κρήτης «δεν είναι σπάνιο άτομα με αυτό το είδος πόνου να νιώθουν την αλλαγή του καιρού λόγω επιδείνωσης των συμπτωμάτων τους, αλλά να ντρέπονται να το αναφέρουν, επειδή πιστεύουν ότι ο υπόλοιπος κόσμος θα τους περάσει για ‘τρελούς’. Ανησυχούν να μην γελοιοποιηθούν».

Αντιμετώπιση

Ο ειδικός προτείνει:

Πάντα να κάνετε καλή προθέρμανση για να χαλαρώσουν οι δύσκαμπτες αρθρώσεις.

Μειώστε το οίδημα (πρήξιμο). Η ζέστη βοηθά τη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις, αλλά όχι απαραίτητα και την μείωση του οιδήματος. Για παράδειγμα, αν οι κακές καιρικές συνθήκες επιδεινώνουν την αρθρίτιδα στα χέρια, δοκιμάστε να φοράτε ειδικά γάντια, σχεδιασμένα για τον ύπνο τη νύχτα. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τη χρήση παντελονιών ή πουκαμίσων.

Ντυθείτε σε στρώσεις (layering), κρατήστε το σπίτι σας θερμό, επίσης χρησιμοποιήστε στον ύπνο σας μια ηλεκτρική κουβέρτα ή ζέστα ρούχα. Εάν πάσχετε από πόνο στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και στο άνω μέρος του κορμού, μπορείτε να προφυλαχθείτε φορώντας ένα κασκόλ ή μια μπλούζα τύπου ζιβάγκο.

Εφαρμόστε ένα θερμό επίθεμα στις επώδυνες αρθρώσεις σας. Η θερμότητα επιτρέπει στους μυς να χαλαρώσουν, επιτυγχάνοντας, έτσι, τη μείωση του πόνου.

Μην σταματάτε την κίνηση. Προσπαθήστε να κινητοποιήσετε τις αρθρώσεις σας για να χαλαρώσουν από οποιαδήποτε δυσκαμψία, πριν βγείτε έξω στο κρύο.

Βελτιώστε τη διάθεσή σας. Οι άνθρωποι με χρόνιο πόνο συνήθως αισθάνονται άγχος, κατάθλιψη, οξυθυμία και άλλες ψυχολογικές μεταβολές. Αλλά το να μαθαίνουμε πώς να βελτιώνουμε την διάθεσή μας είναι σημαντικό.

Συνειδητοποιήστε ότι ο πόνος είναι προσωρινός. Όσο για τους πόνους που σχετίζονται με την αλλαγή του καιρού, ενοχλούν, αλλά είναι προσωρινοί: οι αρθρώσεις σας θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό μόλις σταθεροποιηθεί ο καιρός.


Αν σου άρεσε κάνε