«Ηχηρό» χαστούκι δανειστών στον ΕΟΠΥΥ για τα χρέη! Σε εκνευρισμό το υπ. Υγείας

ΥΓΕΙΑ Δημιουργία 04/10/17, 17:09

[ad_1]





Αναστάτωση επικρατεί στο υπουργείο υγείας μετά το χαστούκι των δανειστών στον ΕΟΠΥΥ για τα χρέη.


 


Ειδικότερα όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr η πολιτική ηγεσία του υπ. υγείας βρίσκεται σε έντονο προβληματισμό μετά τις έντονες επιπλήξεις των δανειστών στον ΕΟΠΥΥ για τα χρέη τα οποία ακόμη δεν έχει διευτήσει αν και είχε ρητή εντολή από την κυβέρνηση είτε να προσχωρήσει σε συμψηφισμό είτε στην αποπληρωμή τμήματος αυτών.

Μάλιστα αναφέρουν οι ίδιες υψηλόβαθμες πληροφορίες του HealthReport.gr η ηγεσία του υπ. υγείας προτίθεται να λάβει πρωτοβουλία και να δώσει συγκεκριμένες οδηγίες στην διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα

Άλλωστε οι δανειστές έχουν διαμηνύσει ότι μπορεί τα χρέη του ΕΟΠΥΥ που αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι των οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα μπορούν να μπλοκάρουν ακόμη και την εκταμίευση των 800 εκ, ευρώ.



Ο Τζουζέπε Καρόνε




Σε συνάντηση που είχε ο Τζουπένε Καρόνε με τους εκπροσώπους του υπ. Υγείας, ΕΟΦ και ΕΟΠΥΥ έδωσε νέες αυστηρές οδηγίες είτε να γίνει συμψηφισμός είτε να εισπραχθούν άμεσα οι υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις rebate και clawback των ιδιωτικών κλινικών που εκκρεμούν από τα επόμενα χρόνια.

Πράγμα όμως το οποίο δεν αποδέχονται οι κλινικάρχες καθώς θα κληθούν και να επιστρέψουν 80.000.000 ευρώ στον ΕΟΠΥΥ από τα προηγούμενα χρόνια αντί να εισπράξουν τα οφειλόμενα.

Διαβάστε ΕΔΩ το αποκαλυπτικό άρθρο του Γρηγόρη Σαραφιανού, Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών: Πως ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει ρευστότητα αλλά δεν πληρώνει!

Πάντως ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στο «HealthWorld 2017», τάχθηκε υπέρ της

1. Αξιολόγηση φαρμακευτικής καινοτομίας( ΗΤΑ) , δηλαδή εισαγωγή επιστημονικών και όχι δημοσιονομικών κριτηρίων επιλογής των φαρμάκων που πρέπει να αποζημιωθούν ( ολοκληρώνεται σύντομα το 1ο βήμα για τη θεσμοθέτηση της Επιτροπής HTA που θα αντικαταστήσει την Επιτροπή Θετικής Λίστας ).

2. Διεύρυνση και αναβάθμιση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης – επέκταση τους και στα νοσοκομεία για τη συνταγογράφηση των νοσηλευομένων ασθενών .

3. Αναδιοργάνωση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων , έτσι ώστε να υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός διασφάλισης προσιτών τιμών αποζημίωσης για τα νέα φάρμακα ( ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία ) – διακρατικές συνεργασίες για κοινές διαπραγματεύσεις με τη φαρμακοβιομηχανία (έχουν γίνει τα πρώτα βήματα προετοιμασίας μετά τη «Διακήρυξη της Μάλτας» ).



Αν σου άρεσε κάνε