Τι προκαλεί στο σώμα μας – Τι πρέπει να προσέχετε

ΥΓΕΙΑ Δημιουργία 05/10/17, 07:44

[ad_1]



Η φερριτίνη είναι μια πρωτεΐνη που κύριος ρόλος της είναι η αποθήκευση σιδήρου στον οργανισμό!


Η χαμηλή φερριτίνη είναι μία από τις συχνότερες αιτίες εμφάνισης ατονίας ενώ αρκεί μια αιματολογική εξέταση για να διαπιστώσετε τα επίπεδα της φερριτίνης στο αίμα.

Στην περίπτωση που είναι σε χαμηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα μπορεί να σημαίνει, ότι έχουν λιγοστέψει τα αποθέματα σιδήρου στο αίμα.

Αιτίες

Οι αιτίες που «ρίχνουν» τη φερρίτινη είναι:

Η διατροφή που δεν περιέχει τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο όπως κόκκινο κρέας, αυγά, φακές, σπανάκι, κουνουπίδι, ελιές).
Νοσήματα του γαστρεντερικού
Γυναικολογικές παθήσεις
Αιματολογικές παθήσεις
Ορμονικές διαταραχές

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της χαμηλής φερριτίνης περιλαμβάνουν:

Αδυναμία συγκέντρωσης
Ατονία
Ζαλάδες
Κόπωση η απώλεια αντοχής
δύσπνοια
αίσθημα ταχυκαρδίας
λιποθυμία

Στo μεταξύ νέες έρευνες που έχουν δημοσιευτεί στην ιατρική επιθεώρηση PlOS ONE κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι έχουν χαμηλή φεριττίνη στο αίμα έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν δερματολογικά προβλήματα και τριχόπτωση.

Πάντως σε μικρές ηλικίες η έλλειψη της προκαλεί καθυστέρηση στη σωματική αλλά και στην πνευματική ανάπτυξη.

Οι Top τροφές

Για να αποφευχθεί η χαμηλή φερριτίνη καλό είναι οι ασθενείς να καταναλώνουν τροφές με φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο όπως είναι τα μύδια, τα στρείδια, η σόγια, οι φακές, το σπανάκι, το βόειο κρέας και τα όσπρια.


Αν σου άρεσε κάνε