Πλαστή συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων καταγγέλλουν οι ακτινολόγοι! Πως δρα το κύκλωμα

ΥΓΕΙΑ Δημιουργία 06/10/17, 08:19

[ad_1]



Πάρτι με διαγνωστικές εξετάσεις φαίνεται ότι κάνουν γιατροί τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.


Όπως καταγγέλλουν τα μέλη της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων Ελλάδος, δύο διαφορετικές ομάδες γιατρών συνταγογραφούν πλαστές διαγνωστικές εξετάσεις με ΑΜΚΑ ασθενών που παρακρατούν, με αποτέλεσμα να εκτοξεύεται η δαπάνη.

Ειδικότερα τα μέλη της Ένωσης σημειώνουν ότι μικρή μερίδα Ιατρών και του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα προχωρούν σε πλαστή συνταγογράφηση με συνέπεια όμως να εκτινάσσεται η δαπάνη και να αυξάνεται το συνολικό ποσό επιστροφής ( clawback) που είναι υποχρεωμένοι να επιστρέφουν οι επαγγελματίες όταν η δαπάνη για εξετάσεις ξεφεύγει από τον προϋπολογισμό που έχει ορισθεί.

Ταυτόχρονα όπως καταγγέλλουν οι ακτινολόγοι, οι συγκεκριμένοι Ιατροί χρησιμοποιούν το ΑΜΚΑ άσχετων ασθενών εν αγνοία τους, πλαστογραφούν μεγάλες συνταγές και τις πωλούν σε διαγνωστικά κέντρα.

«Εδώ και πέντε χρόνια τονίζεται από όλες της πλευρές ότι ο ΑΜΚΑ δεν φτάνει για να αποτρέψει την πλαστή συνταγογράφηση» τονίζεται από την Ένωση των Ακτινολόγων.

Παράλληλα όμως μία άλλη ομάδα «μεγαλύτερη και ισχυρότερη δρα στα πλαίσια της νομιμότητας αλλά προξενεί ακόμα μεγαλύτερη ζημιά. Είναι τα διάφορα Funds υγείας, που εκμεταλλευόμενα την ανυπαρξία νομικού πλαισίου για την έκδοση αδειών σκοπιμότητας, γέμισαν το λεκανοπέδιο με υποκαταστήματα, όλα εξοπλισμένα με Αξονικούς και Μαγνητικούς Τομογράφους, με αποτέλεσμα την εκτίναξη της προκλητής ζήτησης και της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ» αναφέρουν οι ελευθεροεπαγγελματίες ακτινολόγοι.

Εξετάσεις με το …στανιό και με SMS

Πάντως το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Υγείας όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr, εξετάζει και έναν άλλο τρόπο προκλητής ζήτησης εξετάσεων.

Διάφορα διαγνωστικά κέντρα και μονάδες αποστέλλουν ακόμη και με sms σε ασθενείς προσφορές για προληπτικές εξετάσεις ενώ από την άλλη υπάρχουν και Μονάδες που πιεστικά τηλεφωνούν σε ασφαλισμένους προκειμένου να πραγματοποιήσουν σειρά εξετάσεων λόγω ειδικών προσφορών όπως επικαλούνται.

Πρόκειται για μία διαφημιστική τακτική που απαγορεύεται από το νόμο καθώς εκτός των άλλων θεωρείται αθέμιτος ανταγωνισμός, αλλά παρ’ αυτά το φαινόμενο συνεχίζεται εδώ και καιρό. Το θέμα είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: “Όταν η υγεία βγαίνει στο…παζάρι! Προσφορές με sms για εξετάσεις και ιατρικές υπηρεσίες. Ξεκινούν έλεγχοι”

Το τελευταίο διάστημα πάντως πληθαίνουν οι καταγγελίες στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ για τέτοιου είδους τακτικές γι αυτό και αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου έλεγχοι.


Αν σου άρεσε κάνε