Λεύκωμα στα ούρα: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

ΥΓΕΙΑ Δημιουργία 20/10/17, 05:15

[ad_1]



Το λεύκωμα στα ούρα χαρακτηρίζεται από συσσώρευση πρωτεϊνών στα ούρα, γι’ αυτό και είναι γνωστή ως πρωτεϊνουρία.


Το λεύκωμα στα ούρα είναι μια ένδειξη για χρόνια νεφροπάθεια και μπορεί να οφείλεται σε διάφορες παθήσεις, όπως διαβήτη, υπέρταση ή άλλες παθήσεις που δημιουργούν φλεγμονές στα νεφρά. Γι’ αυτό είναι καλό να ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα η τιμή της λευκωματίνης στα ούρα.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται το λεύκωμα στα ούρα;

Σε αρχικό στάδιο το λεύκωμα στα ούρα δεν δίνει συμπτώματα. Όταν οι πρωτεΐνες συσσωρευτούν στα ούρα, τα κάνουν να αφρίζουν. Την ίδια στιγμή πολλοί πάσχοντες εμφανίζουν οίδημα στα άνω και κάτω άκρα, την κοιλιά ή το πρόσωπο.

Όταν αρχίζουν να εκδηλώνονται αυτά τα συμπτώματα σημαίνει ότι η βλάβη στα νεφρά έχει προχωρήσει. Ο μόνος τρόπος για να διαπιστωθεί το λεύκωμα στα ούρα είναι μέσω εργαστηριακών εξετάσεων που θα δείξουν αν τα επίπεδα λευκωματίνης είναι φυσιολογικά.

Επειδή οι ουσίες των πρωτεϊνών απομακρύνονται σε διαφορετικούς χρόνους και με διαφορετικούς ρυθμούς μέσα στο 24ωρο. Για να έχουμε λοιπόν ακριβή αποτελέσματα η εξέταση περιλαμβάνει χρονομετρημένη ποσοτική εξέταση ούρων 24ώρου για λεύκωμα.

Ως τιμές αναφοράς ορίζονται:

30-150 mg/24h για ενήλικες
< 100 mg/24h για παιδιά

Ποιοι κινδυνεύουν

Άτομα με παραπανίσια κιλά, οι ηλικιωμένοι αλλά και άτομα με οικογενειακό ιστορικό νεφρικών παθήσεων αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν λεύκωμα στα ούρα. Γενικά όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για νεφρικές παθήσεις πρέπει να ελέγχουν συστηματικά τα ούρα τους για πρωτεϊνουρία.

Αντιμετώπιση

Ο έλεγχος του διαβήτη και της υψηλής αρτηριακής με λήψη φαρμάκων αλλά και προσαρμογές σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής προστατεύουν τα νεφρά και αποτρέπουν την αύξηση της ποσότητας των πρωτεϊνών στα ούρα.


Αν σου άρεσε κάνε