Κυβερνητικοί τριγμοί για τα φάρμακα! Στα κάγκελα οι ασθενείς για πιθανές νέες αποσύρσεις. Όλο το παρασκήνιο

ΥΓΕΙΑ Δημιουργία 01/11/17, 06:19

[ad_1]

Σε μια άγρια υπόγεια κόντρα μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας και υπουργείου Υγείας εξελίσσεται η υπόθεση με το χαράτσι 25% που επιβλήθηκε σε κάθε νέο φάρμακο που εισάγεται στη χώρα μας και οδήγησε στην απόσυρση ογκολογικού σκευάσματος από την λίστα με τα αποζημιούμενα της εταιρείας Roche.

Οι ασθενείς διατυπώνουν τις έντονες ανησυχίες τους, ενώ οι φαρμακοβιομηχανίες είναι σε προβληματισμό σχετικά με το αν θα δοθεί το πράσινο φως από τις μητρικές τους εταιρείες να κυκλοφορήσουν νέες θεραπείες στην Ελλάδα. Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το ρεπορτάζ του HealthReport.gr: «Προς απόσυρση κι άλλα νέα φάρμακα για σοβαρές παθήσεις! Όλες οι πληροφορίες»

Το υπουργείο Υγείας από την πλευρά του επιμένει στο χαράτσι 25%– λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr- και μάλιστα προτίθεται να οδηγηθεί και σε Ευρωπαϊκά όργανα για την απόσυρση του φαρμάκου από τη Roche.

Το παρασκήνιο βέβαια σε αυτή την υπόθεση εμπεριέχει μπόλικες πιεστικές κινήσεις καθώς από τη μία το υπουργείο Υγείας επιδιώκει να τηρήσει σκληρή στάση ώστε να μην …αναθαρρήσουν και άλλες εταιρείες και θέσουν βέτο για τα χαράτσια ή πιέσουν για μείωση των μέτρων.

Από την άλλη οι φαρμακευτικές εταιρείες πιθανώς να είναι και η πρώτη φορά που μάλλον εννοούν όταν λένε ότι προκύπτουν κίνδυνοι μη κυκλοφορίας νέων φαρμάκων στη χώρα μας, καθώς πλέον η υπόθεση δεν είναι και στα χέρια τους αφού εξαρτάται από τα «κεντρικά» τους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι χαμένοι της υπόθεσης είναι φυσικά οι ασθενείς που δε γνωρίζουν εάν αύριο θα είναι προσβάσιμες νέες καινοτόμες θεραπείες που ήδη κυκλοφορούν στο εξωτερικό.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ που εκπροσωπεί 27 Συλλόγους ασθενών για πρώτη φορά καταφέρεται τόσο κατά του υπουργείου Υγείας για τα σκληρά μέτρα, όσο και κατά των εταιρειών.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Για άλλη μία φορά επιβεβαιώνονται οι επιφυλάξεις που ξεκάθαρα, υπεύθυνα και με παρρησία έχουμε διατυπώσει, σε επιστολές μας προς την πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ, παρακολουθώντας τις «θολές πρακτικές» και τις αιφνιδιαστικές κινήσεις που ακολουθούνται, με σκοπό να οδηγήσουν σε ένα blame game, παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, στο οποίο κανείς δεν ενδιαφέρεται για το θύμα, που είναι οι ασθενείς με καρκίνο».

Πάντως όπως σημειώνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr, η μόνη αλλαγή στην οποία είναι πιθανό να προβεί το υπουργείο Υγείας είναι να περάσει με ειδική τροπολογία τη θεσμοθέτηση της μη καταβολής του 25% για τα φάρμακα που μπαίνουν σε διαπραγμάτευση τιμής. Κάτι για το οποίο άλλωστε είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανεξάρτητα εάν δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην πράξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φαρμακοβιομήχανοι προς υπ.Υγείας: Επανεξετάστε τα μέτρα για το φάρμακο κινδυνεύουν ασθενείς!

Τι απαντά ο υπ.Υγείας για την απόσυρση γνωστού ογκολογικού φαρμάκου από τη λίστα με τα αποζημιούμενα!

ΕΟΠΥΥ: Ολοκληρώνονται τα παζάρια για τις εκπτώσεις στα φάρμακα της Σκλήρυνσης! Όλες οι λεπτομέρειες

Έτοιμη η επιτροπή για τον φορέα που θα αξιολογεί και θα εγκρίνει τα νέα φάρμακα! Όλες οι πληροφορίες


Αν σου άρεσε κάνε