Έκκληση για πρόσβαση των ασθενών με καρκίνο στις απαραίτητες θεραπείες

ΥΓΕΙΑ Δημιουργία 02/11/17, 16:23

[ad_1]



Ο ΟΕΚΚ – ΑγκαλιάΖΩ δραστηριοποιείται στο χώρο του καρκίνου 41 χρόνια, στηρίζοντας ασθενείς και τους οικείους τους, αλλά και ενημερώνοντας τους πολίτες για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.


Σε ανακοίνωσή τους ο ΟΕΚΚ – ΑγκαλιάΖΩ μετά την απόσυρση του ογκολογικού σκευάσματος Cotellic από τη θετική λίστα επισημαίνει ότι με τεράστια αγωνία παρακολουθούμε τις εξελίξεις όλοι οι σύλλογοι ασθενών με καρκίνο, μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη φαρμακευτική δαπάνη και ανησυχούμε για την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα.

Τα καινοτόμα φάρμακα και οι θεραπείες πρέπει να πάψουν να αντιμετωπίζονται ως πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος, αλλά ως όφελος για την οικονομία και την κοινωνία, λαμβάνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα και το επιπρόσθετο κλινικό τους όφελος.

Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίσει σήμερα αλλά και στο μέλλον, την πρόσβαση όλων των ασθενών, χωρίς αποκλεισμούς από τις θεραπείες εκείνες που οι επαγγελματίες υγείας κρίνουν κατάλληλες για να τους βοηθήσουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος.

Μόνο με τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας της χώρας μας, που πρέπει να προχωρήσει άμεσα το Υπουργείο Υγείας και ο συναρμόδιοι φορείς, θα ξεφύγουμε από τη λογιστική προσέγγιση των ασθενών και των φαρμάκων. Οι ασθενείς δεν είναι αριθμοί, δικαιούνται να λαμβάνουν την ενδεδειγμένη γι’ αυτούς θεραπεία έγκαιρα και η Πολιτεία υποχρεούται εκ του συντάγματος να την παρέχει.

Κάθε σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα, οφείλει να σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών της και ιδιαίτερα τα δικαιώματα των πολιτών εκείνων που δίνουν καθημερινά τη δύσκολη μάχη για να κρατηθούν στη ζωή και να αντιμετωπίσουν ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Καταλήγοντας κάνουν έκκληση προς όλους τους φορείς να αναλάβουν άμεσα τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα διασφαλίσουν ότι οι Έλληνες ασθενείς θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα, σήμερα και στο μέλλον και θα εξασφαλίσουν ότι όλοι οι ασθενείς που λαμβάνουν σήμερα το συγκεκριμένο φάρμακο, το Cotellic, θα εξακολουθήσουν να το λαμβάνουν απρόσκοπτα, μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας τους.


Αν σου άρεσε κάνε