Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ: «Όχι» σε αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή

Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ: «Όχι» σε αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή

ΥΓΕΙΑ UPD 15:13 Δημιουργία 16/11/18, 15:11

Την ανάγκη ανάληψης δράσης για την πλήρη και ολοκληρωτική απαγόρευση διάθεσης αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή επισημαίνει, σε ανοικτή επιστολή του προς τον υπουργό υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, με αφορμή τη 18η Νοεμβρίου που έχει οριστεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών.

Ο ίδιος απευθύνει έκκληση στον υπουργό να δώσει λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα, που συμβάλλει στην ανάπτυξη της αντοχής των μικροβίων στη χώρα μας. Όπως υπογραμμίζει, «η ορθή συνταγογράφηση και η σωστή χρήση αντιμικροβιακών ουσιών στην κοινότητα και τα νοσοκομεία είναι ένας από τους κύριους πυλώνες αντιμετώπισης του μείζονος αυτού προβλήματος δημόσιας υγείας».

«Η ορθή συνταγογράφηση και η σωστή χρήση αντιμικροβιακών ουσιών στην κοινότητα και τα νοσοκομεία είναι ένας από τους κύριους πυλώνες αντιμετώπισης του μείζονος αυτού προβλήματος δημόσιας υγείας, που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και απασχολεί κατά προτεραιότητα τόσο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών», τονίζει.

Παρουσιάζοντας στοιχεία, ο κ. Ρόζενμπεργκ αναφέρει πως σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC, 5/11/2018), τουλάχιστον 1.600 θάνατοι στην Ελλάδα ετησίως αποδίδονται σε λοιμώξεις, που προκαλούνται από πέντε, ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, βακτήρια.

«Σύμφωνα, δε, με πρόβλεψη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (OOΣΑ, Νοέμβριος 2018), ο συνολικός αριθμός θανάτων στη χώρα μας θα υπερβεί τις 69.000 έως το 2050, εφόσον δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα περιορισμού του προβλήματος», προσθέτει.

Αν σου άρεσε κάνε