Τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά είναι γεγονός;

Τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά είναι γεγονός;

ΥΓΕΙΑ UPD 15:33 Δημιουργία 27/11/18, 16:30

Κινέζος επιστήμονας ισχυρίζεται ότι δημιούργησε τα πρώτα στον κόσμο γενετικά τροποποιημένα μωρά, επεμβαίνοντας στο DNA τους και προσδίνοντάς τους φυσική αντίσταση στον ιό HIV του AIDS.

Τα δίδυμα κορίτσια, που γεννήθηκαν τον Νοέμβριο, υποβλήθηκαν σε επέμβαση τροποποίησης του γενετικού τους κώδικα όταν ήταν έμβρυα με στόχο να αποκτήσουν ένα χαρακτηριστικό που ελάχιστοι άνθρωποι έχουν: τη φυσική ικανότητα να αναπτύσσουν αντίσταση σε μια πιθανή μελλοντική μόλυνση από τον ιό HIV του AIDS.

Ο Κινέζος ερευνητής Χε Τζιανκούι δήλωσε ότι, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο ακριβείας CRISPR-Cas9, τροποποίησε γενετικά τα έμβρυα επτά ζευγαριών που είχαν κάνει εξωσωματική σε κλινική γονιμότητας. Μέχρι σήμερα, έχει γεννήσει ένα από αυτά τα ζευγάρια.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση των ισχυρισμών του. Αν όμως είναι αληθινοί, τότε θα πρόκειται για σημαντική επιστημονική εξέλιξη, με σοβαρές προεκτάσεις στο πεδίο της βιοηθικής.

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα μέχρι σήμερα θεωρεί πρόωρη μια τέτοια τροποποίηση σε ανθρώπους, γι' αυτό περιορίζεται σε πειραματόζωα, καθώς υπάρχει κίνδυνος η γενετική τροποποίηση να περάσει σε μελλοντικές γενιές ή να έχει αρνητική επίδραση σε άλλα γονίδια.

Μάλιστα, άλλοι επιστήμονες έκαναν λόγο για ένα «πείραμα στα ανθρώπινα όντα που είναι ηθικά απαράδεκτο».

Όμως, ο Τζορτζ Τσερτς, γενετιστής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, δήλωσε σύμφωνος με τέτοια πειράματα, εφόσον αφορούν τον ιό HIV.

Σημειώνεται ότι, μέχρι σήμερα, η τεχνική επεξεργασίας του γονιδιώματος CRISPR-Cas9 είχε δοκιμασθεί σε ενήλικες για τη θεραπεία κληρονομικών παθήσεων. Πειράματα τροποποίησης του σπερματοζωαρίου, του ωαρίου ή του εμβρύου επιτρέπονται μόνο σε εργαστήρια στις ΗΠΑ, σε αντίθεση με την Κίνα που δεν έχει απαγορεύσει τις έρευνες σε ανθρώπους, με εξαίρεση την ανθρώπινη κλωνοποίηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε