Επιστήμονες ανακάλυψαν τα γονίδια που ευθύνονται για το σύνδρομο ΔΕΠΥ

Επιστήμονες ανακάλυψαν τα γονίδια που ευθύνονται για το σύνδρομο ΔΕΠΥ

ΥΓΕΙΑ & ΟΜΟΡΦΙΑ UPD 14:23 Δημιουργία 29/11/18, 13:57

Για πρώτη φορά, ερευνητές εντοπίζουν τους γενετικούς παράγοντες κινδύνου της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Καθώς πρόκειται για μια κληρονομική ασθένεια, η ανακάλυψη αυτή γεννά την ελπίδα στην επιστημονική κοινότητα για ανάπτυξη νέων και καλύτερων θεραπειών.

Δώδεκα περιοχές του DNA που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), εντόπισαν οι επιστήμονες. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται γενετικοί παράγοντες κινδύνου, μέσω μιας ολοκληρωμένης ανάλυσης του γονιδιώματος χιλιάδων ανθρώπων.

Οι ερευνητές από διάφορες χώρες, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής "Nature Genetics", ανέλυσαν γενετικά δεδομένα 55.400 ατόμων, εκ των οποίων 20.200 με ΔΕΠΥ και εντόπισαν 12 γενετικές περιοχές που σχετίζονται με τη ΔΕΠΥ.

Οι εν λόγω γενετικοί παράγοντες κινδύνου φαίνεται να σχετίζονται με το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Οι επιστήμονες βρήκαν, επίσης, ότι η ΔΕΠΥ έχει εν μέρει κοινούς γενετικούς παράγοντες με τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, τη νευρική ανορεξία και την αϋπνία.

Οι ερευνητές εντόπισαν και συγκεκριμένα γονίδια που πιθανώς εμπλέκονται στη ΔΕΠΥ και τα οποία ρυθμίζουν το σχηματισμό νευρωνικών συνάψεων στον εγκέφαλο, την ανάπτυξη του λόγου, τη διαδικασία μάθησης και την παραγωγή ντοπαμίνης. Όπως είπαν, ίσως αυτό βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων και καλύτερων θεραπειών τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες με ΔΕΠΥ.

Η ΔΕΠΥ είναι μια άκρως κληρονομική συμπεριφορική διαταραχή που εμφανίζεται στο 5% περίπου των παιδιών και στο 2,5% των ενηλίκων. Περισσότερες από 30 μελέτες σε διδύμους δείχνουν ότι το ποσοστό κληρονομικότητάς της φθάνει το 70% έως 80%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε