Επιστήμονες στη Βρετανία κατασκεύασαν ανθρώπινο πλακούντα

Επιστήμονες στη Βρετανία κατασκεύασαν ανθρώπινο πλακούντα

ΥΓΕΙΑ & ΟΜΟΡΦΙΑ UPD 13:18 Δημιουργία 30/11/18, 13:12

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ δημιούργησαν, για πρώτη φορά, μικρογραφία του ανθρώπινου πλακούντα. Πρόκειται για μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη, καθώς ο νέος εργαστηριακός πλακούντας θα διευκολύνει τη μελέτη διαταραχών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Επιστήμονες στη Βρετανία δημιούργησαν για πρώτη φορά στο εργαστήριο μια μικρογραφία ενός λειτουργικού ανθρώπινου πλακούντα. Το επίτευγμα θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στη μελέτη και στην καλύτερη κατανόηση των διαταραχών της εγκυμοσύνης όπως η αποβολή και η προεκλαμψία, στη δοκιμή των νέων φαρμάκων κατά πόσον είναι ασφαλή στην εγκυμοσύνη, καθώς επίσης στο γιατί ορισμένες λοιμώξεις και άλλες ασθένειες περνούν από το αίμα της μητέρας στο έμβρυο (π.χ. ιός Ζίκα), αλλά άλλες όχι (π.χ. ιός δάγκειου).

Ο ανθρώπινος πλακούντας –που διαφέρει από εκείνους των ζώων, ακόμη και των στενών συγγενών μας, των πιθήκων– τροφοδοτεί το έμβρυο με οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες. Μόλις γονιμοποιηθεί το ωάριο, ο πλακούντας και το έμβρυο αρχίζουν να αναπτύσσονται μαζί.

Αν όμως ο πλακούντας δεν έχει αναπτυχθεί καλά, η κύηση μπορεί να αποτύχει και το μωρό να πεθάνει ή να γεννηθεί με προβλήματα υγείας. Παρά τον ζωτικό ρόλο του, οι επιστήμονες γνωρίζουν σχετικά λίγα πράγματα για τον πλακούντα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ασλεϊ Μόφετ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, δήλωσαν ότι «αν και ο πλακούντας είναι το πρώτο όργανο που αναπτύσσεται, είναι επίσης το λιγότερο κατανοητό». Ομως χάρη στον νέο εργαστηριακό πλακούντα, ο οποίος παράγεται με την καλλιέργεια των κατάλληλων κυττάρων (τροφοβλάστες), αυτό θα αλλάξει στο μέλλον.

Αν σου άρεσε κάνε