Τα πιο «τρελά» ιατρικά περιστατικά του 2018

Τα πιο «τρελά» ιατρικά περιστατικά του 2018

ΥΓΕΙΑ UPD 16:37 Δημιουργία 31/12/18, 15:59

TAGS

Τις πιο παράξενες περιπτώσεις ασθένειας ή άλλου προβλήματος υγείας ξεχώρισε το Live Science για το 2018.

Έπαθε εγκεφαλικό από την πιο καυτερή πιπεριά του κόσμου

Ένας 34χρονος στις ΗΠΑ έφαγε -στο πλαίσιο διαγωνισμού- την πιο καυτή πιπεριά στον κόσμο (γνωστή με το μάλλον δυσοίωνο όνομα «ο χάρος της Καρολίνα») και εμφάνισε τρομερούς πονοκεφάλους. Οι γιατροί, που έκαναν σχετική δημοσίευση στο «BMJ Case Reports», ανέφεραν ότι η πιπεριά προκάλεσε «σύνδρομο αναστρέψιμης εγκεφαλικής αγγειακής στένωσης», με άλλα λόγια οι αρτηρίες στο κεφάλι του άνδρα έπαθαν πρόσκαιρα ξαφνική συστολή. Τα συμπτώματα τελικά υποχώρησαν μόνα τους. Ήταν το πρώτο περιστατικό παγκοσμίως, όπου η κατανάλωση πιπεριάς συσχετίστηκε με το εν λόγω εγκεφαλικό σύνδρομο.

Δεν τον ενοχλούσε το κουτάλι στον οισοφάγο του

Ένας άνδρας στην Κίνα βρέθηκε από τους γιατρούς να έχει κολλημένο στον οισοφάγο ένα κουταλάκι του γλυκού για ένα ολόκληρο χρόνο. Το παράξενο είναι ότι δεν τον ενοχλούσε ιδιαίτερα και μόνο αφότου είχε περάσει ένας χρόνος και άρχισε να έχει πόνους στο στήθος, αναζήτησε βοήθεια από τους γιατρούς, οι οποίοι αφαίρεσαν το κουταλάκι μετά από δίωρη επέμβαση.

Φακοί επαφής διάρκειας... 28 χρόνων

Μια 42χρονη γυναίκα στη Βρετανία που είχε χάσει τους φακούς επαφής της σε ηλικία 14 ετών, όταν έπαιζε μπάντμιντον και είχε τραυματιστεί στα μάτια, τους βρήκε τελικά το 2018, μετά από 28 χρόνια. Οι γιατροί, που έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «BMJ Case Reports», ανακάλυψαν τους φακούς ενσωματωμένους στα βλέφαρά της. Η γυναίκα πήγε σε οφθαλμίατρο, όταν το αριστερό βλέφαρο της πρήστηκε και οι εξετάσεις έδειξαν ότι η αιτία ήταν μια κύστη, την οποία οι γιατροί αφαίρεσαν χειρουργικά. Όμως μέσα στη κύστη βρέθηκαν οι προ σχεδόν τριών δεκαετιών χαμένοι φακοί επαφής, οι οποίοι μάλλον είχαν χωθεί εκεί μετά το χτύπημα που είχε δεχτεί μικρή.

Σαν τη νόσο των τρελών αγελάδων

Ένας 61χρονος άνδρας στη Νέα Υόρκη, φανατικός κυνηγός, εμφάνισε μια τρομερά σπάνια και τελικά θανατηφόρα λοίμωξη του εγκεφάλου (παρόμοια με τη «νόσο των τρελών αγελάδων») μετά την κατανάλωση εγκεφάλου σκίουρου.

Θεραπεία σκόρδου

Μια γυναίκα επίσης στη Βρετανία έπαθε σοβαρά εγκαύματα στο δέρμα της, όταν δοκίμασε να θεραπεύσει με σκόρδο μια μυκητίαση που είχε πάθει στο μεγάλο δάχτυλο και νύχι του ποδιού της. Έβαζε φέτες σκόρδου πάνω στο δάχτυλό της για τέσσερις ώρες καθημερινά επί ένα μήνα, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μη θεραπεύσει τη μυκητίαση, αλλά και να τραυματίσει το δέρμα της, όπως ανέφεραν οι γιατροί επίσης στο «BMJ Case Reports». Το σκόρδο περιέχει μια ουσία η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση ή σοβαρό ερεθισμό στο δέρμα.

    Αν σου άρεσε κάνε