Τα μικρόβια που βοηθούν στην... απώλεια βάρους

Τα μικρόβια που βοηθούν στην... απώλεια βάρους

ΥΓΕΙΑ UPD 12:57 Δημιουργία 10/01/19, 12:42

Γνωρίζατε ότι συγκατοικούμε με περίπου 100 τρις μικρόβια, τα περισσότερα από τα οποία, στην κατάλληλη αναλογία, είναι απαραίτητα για την υγεία μας; Κάποια από αυτά, μάλιστα, μας βοηθούν να χάσουμε κιλά!

Τα καλά νέα είναι πως μπορούμε να κάνουμε σωστές διατροφικές επιλογές ώστε να ελέγξουμε το μικροβίωμα, δηλαδή τον πληθυσμό των μικροβίων στο σώμα μας.

Προβιοτικά

Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση προσφέρουν άμεσα σημαντική ποσότητα προβιοτικών στο πεπτικό μας. Το φυσικό γιαούρτι είναι μια εξαιρετική επιλογή – αποφεύγετε όμως τα γιαούρτια με φρούτα και τα "επιδόρπια” γιαουρτιού, αφού είναι πιο επεξεργασμένα και μπορεί να περιέχουν πολλή ζάχαρη. Το κεφίρ, ένα ρόφημα γάλακτος που προέρχεται από την καλλιέργεια ενός καλού μύκητα, είναι επίσης εξαιρετική επιλογή. Πώς βοηθούν τα προβιοτικά; Βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου (ένα παράπλευρο όφελος αυτού είναι η πιο ισχυρή αποτοξίνωση), βοηθούν την πέψη, μειώνουν το φούσκωμα και τα αέρια, και μας διευκολύνουν με τη σωστή διατροφή να χάσουμε βάρος.

Τουρσί

Μπορεί να το έχουμε συνδυάσει με τη νηστεία, με την Καθαρή Δευτέρα, ή με το burger… τα τουρσιά όμως κάνουν καλό στην υγεία μας με πολλούς τρόπους – και όχι, δεν είναι μόνο για την όρεξη! Για να καταλήξει το αγγουράκι να γίνει τουρσί έχει υποστεί μια διαδικασία ζύμωσης που κάνει όλη τη διαφορά για το μικροβίωμα του εντέρου μας.

Φυτικές ίνες

Δεν μας χορταίνουν μόνο: Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις δείχνει πως οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες συμβάλουν στην ανάπτυξη των φιλικών για τον οργανισμό βακτηρίων.

Ποικιλία τροφών

Όσο περισσότερα και πιο διαφορετικά τρόφιμα τρώμε, τόσο πιο πιθανό είναι να αποικείται το πεπτικό μας από ποικιλία από ωφέλιμα μικρόβια. Αμερικανική μελέτη έδειξε πως οι άνθρωποι που είχαν υγιεινό βάρος, φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος, περιφέρεια μέσης και καλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους είχαν αυξημένα τρία διαφορετικά είδη βακτηρίων: Firmicutes, Bifidobacteria και Clostridium leptum. Δύο γαλλικές μελέτες επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα αυτό. Στις δύο αυτές μελέτες, όσο μεγαλύτερη ποικιλία μικροβιώματος είχαν οι συμμετέχοντες τόσο μειωνόταν η πιθανότητα παχυσαρκίας και ο κίνδυνος για διαβήτη. Μετάφραση: Μην τρώτε κάθε μέρα κοτόπουλο και σαλάτα. Όσο υγιεινό κι αν είναι αυτό το γεύμα δεν θα σας προσφέρει όσα θα μπορούσε αν δεν εμπλουτίζετε τη διατροφή σας και με άλλες τροφές.

Οι τροφές που θρέφουν τα βλαβερά μικρόβια
Αν τρώτε συχνά επεξεργασμένους υδατάνθρακες, πολλές λιπαρές πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης, π.χ. λιπαρά τυριά και κρέας, "ταΐζετε" ένα είδος βακτηρίου, το Bilophilia, που έχει σχετιστεί με την αύξηση φλεγμονών που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αν σου άρεσε κάνε