Οι λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα για κορύφωση της εποχικής γρίπης

Οι λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα για κορύφωση της εποχικής γρίπης

ΥΓΕΙΑ UPD 15:16 Δημιουργία 01/02/19, 08:07

Κορύφωση της εποχικής γρίπης εντός των επόμενων δύο εβδομάδων προβλέπουν οι λοιμωξιολόγοι, κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου για την ταχύτητα της έξαρσης και της μετάδοσης του ιού.

Μέχρι στιγμής 18 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της εποχικής γρίπης, τα 12 εξ αυτών κρούσματα μάλιστα καταγράφτηκαν μόλις σε μία εβδομάδα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι θάνατοι θα είναι περισσότεροι φέτος από 42 πέρυσι.

Την φετινή περίοδο κυρίαρχος είναι ο υπότυπος Α(Η1Ν1)pdm09, ο οποίος προκαλεί περισσότερες επιπλοκές και προσβάλλει επίσης νεότερα άτομα, όπως δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα όμορων βαλκανικών χωρών. Στη Ρουμανία 54 άτομα έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από γρίπη, ενώ στη Βουλγαρία, κλειστά είναι 1.561 σχολεία εξαιτίας της επιδημίας γρίπης που πλήττει τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. Πάντως, το αντιγριπικό εμβόλιο φέτος κρίνεται ως ιδιαιτέρως αποτελεσματικό καθώς καλύπτει περισσότερα κυκλοφορούντα στελέχη του ιού της γρίπης.

Την ίδια στιγμή, σε μια εβδομάδα 40 άτομα χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ λόγω επιπλοκών, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.

Μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης, 40 άτομα ήταν σε λίστα αναμονής για κρεβάτι σε ΜΕΘ, με τους λοιμωξιολόγους να προειδοποιούν ότι η λίστα μπορεί να μεγαλώσει περισσότερο, αφού οι Έλληνες και φέτος δεν εμβολιάστηκαν σε ποσοστό τέτοιο που να διασφαλίζεται η «ανοσία της αγέλης».

Από την αρχή της εποχικής γρίπης μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί 117 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 112 με νοσηλεία σε ΜΕΘ (65 άνδρες και 47 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη). Εξ αυτών εμβολιασμένα ήταν τα 20. Σημειώνεται ότι τα 96 από τα 112 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Αν σου άρεσε κάνε