Ακόμη ένα γερό «χαστούκι» την κυβέρνηση Ερντογάν αποτελεί το σχόλιο της Moody’s για την οικονομία και την τραπεζική αγορά της χώρας, με «φόντο» την ισχυρή διολίσθηση της τουρκικής λίρας.

Ο οίκος χαρακτηρίζει ως «πιστωτικά αρνητική» τη «βουτιά« του νομίσματος σε ιστορικό χαμηλό την περασμένη εβδομάδα, εκπέμποντας SOS και τονίζοντας τα χαμηλά αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα.

Σύμφωνα με τη Moody’s, η αποδυνάμωση της λίρας προκαλεί σοβαρούς πονοκεφάλους και για το τραπεζικό σύστημα. Το 33% των δανείων που είχαν δοθεί στα τέλη του 2017, ήταν σε ξένο νόμισμα, κυρίως δολάρια και ευρώ. Αν η λίρα παραμείνει αδύναμη, τα προβληματικά δάνεια θα αυξηθούν, καθώς θα μειωθεί η ικανότητα αποπληρωμής από τις επιχειρήσεις, που δεν έχουν αποθέματικά σε ξένο νόμισμα ή δεν έχουν κάνει hedging, σημειώνει ο οίκος.

Η Moody’s επισημαίνει ότι το 2017 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε σε 5,6% του ΑΕΠ , καθώς οι εισαγωγές υπερκάλυψαν τις εξαγωγές. Δεδομένου δε ότι οι εξαγωγές της γειτονικής χώρας σε σημαντικό βαθμό σχετίζονται με εισαγωγές, η αδυναμία του νομίσματος είναι λεπίδα που κόβει και από τις δυο πλευρές για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Παράλληλα, το νόμισμα είναι υπεύθυνο για την αύξηση του πληθωρισμού (10,1% το Μάρτιο) δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο περαιτέρω υποτίμησης και πληθωρισμού.

Το εξωτερικό χρέος έφτασε στα 453 δισ. δολάρια ή 53,3% του ΑΕΠ έναντι 47,4 το 2016, ενώ σύμφωνα με την Moody’s χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το εξής: ο δείκτης εξωτερικής ευπάθειας που περιλαμβάνει τις μακροπρόθεσμες ωριμάνσεις χρέους συν τα βραχυπρόθεσμα «ρολαρίσματα» (περιλαμβανομένων καταθέσεων σε τράπεζες από μη κατοίκους) έναντι των επίσημων αποθεμάτων σε ξένο νόμισμα είναι 200%. Η κεντρική τράπεζα έχει λιγότερα από 90 δισ. δολάρια σε ξένο νόμισμα ποσό που καλύπτει μόνο το μισό από το χρέος που ωριμάζει ή τις ανάγκες για ρολάρισμα. Κανονικά ο συγκεκριμένος δείκτης πρέπει να είναι στο 100% ή παρακάτω για τις αναδυόμενες αγορές.

Η Moody’s σημειώνει ότι ένας ακόμα παράγοντας πίσω από τον υψηλό πληθωρισμό και την αδύναμη εξωτερική θέση της χώρας είναι η υπερθέρμανση της οικονομίας μετά τα μέτρα που πήρε ο Ερντογάν. Ο τελευταίος δείχνει αποφασισμένος ανεξάρτητα του κόστους να κρατήσει την ισχυρή ανάπτυξη μέχρι τις εκλογές το Νοέμβριο του 2019, ενώ πιέζει την κεντρική τράπεζα να μην αυξήσει τα επιτόκια.

https://www.xrimaonline.gr/wp-content/uploads/2018/04/lira_tourkias_copy.jpghttps://www.xrimaonline.gr/wp-content/uploads/2018/04/lira_tourkias_copy-150x150.jpgNews RoomΑΓΟΡΕΣMoody's,Τούρκικη λίρα,Τουρκική οικονομία
Ακόμη ένα γερό «χαστούκι» την κυβέρνηση Ερντογάν αποτελεί το σχόλιο της Moody's για την οικονομία και την τραπεζική αγορά της χώρας, με «φόντο» την ισχυρή διολίσθηση της τουρκικής λίρας.Ο οίκος χαρακτηρίζει ως «πιστωτικά αρνητική» τη «βουτιά« του νομίσματος σε ιστορικό χαμηλό την περασμένη εβδομάδα, εκπέμποντας SOS και τονίζοντας τα...