nd-5

Πολιτικός «πυρετός» για το Σκοπιανό: Η ΝΔ και η δεδηλωμένη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:43 Δημιουργία 04/01/18, 07:32




Του Γιάννη Σαραντάκου


Με το βλέμμα στραμμένο στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Σκοπιανό, στις 19 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη, βρίσκεται η Αθήνα, αν και δεν αναμένεται η εξεύρεση λύσης, ακόμη κι αν ο ειδικός διαμεσολαβητής προχωρήσει σε μία συγκεκριμένη πρόταση για το όνομα.


Στο εσωτερικό της χώρας τώρα, οι διαφωνίες εντός της κυβέρνησης είναι υπαρκτές, γεγονός που προφανώς επηρεάζει και την στάση της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ μιας λύσης, που θα αποτελεί πρόταση μόνο τους ενός εκ των δύο κυβερνώντων κομμάτων.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον οποίο φτάνουν πληροφορίες περί επιτάχυνσης των εξελίξεων (πιθανότατα και λόγω της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον προσεχή Ιούλιο) επιμένει ότι δεν προτίθεται να στηρίξει μία λύση, δίνοντας παράταση στον βίο αυτής της κυβέρνησης. "Η θέση του για την απώλεια της δεδηλωμένης ισχύει στο ακέραιο", ανέφεραν αργά χθες το απόγευμα, μιλώντας στοxrimaonline.gr, στενοί συνεργάτες του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξηγώντας ότι αυτή ακριβώς τη θέση θα διατυπώσει, εάν χρειαστεί και ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας.


Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα παραστεί σε μία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, εφόσον την ζητήσει οι πρωθυπουργός, αλλά ο ίδιος δεν πρόκειται να πει τίποτε διαφορετικό πίσω από τις κλειστές πόρτες.


Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι εάν ο ίδιος συναινέσει και ο κ. Καμμενος πάρει αποστάσεις από την επιλογή που θα περιλαμβάνει την σύνθετη ονομασία, τότε θα έχει δώσει και χρόνο στην κυβέρνηση και την δυνατότητα στους ΑΝΕΛ να διεκδικήσουν εκ νέου την είσοδο τους στην Βουλή, προβάλλοντας μία εθνικό- πατριωτική ατζέντα.


Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ ξέρει ότι και στο δικό του κόμμα δεν υπάρχει μία - ενιαία άποψη για το θέμα των Σκοπίων. Ο κ. Καραμανλής στήριξε στο Βουκουρέστι την "γραμμή" περί συνθέτης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, αλλά ο κ. Σαμαράς ήταν σαφώς πιο κοντά στην απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992 , όταν τότε η εθνική θεση δεν περιλάμβανε την χρήση της λέξης "Μακεδονία" .


Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Ιανουαρίου και πιθανότατα πριν από τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη για την έναρξη του νέου γύρου συνομιλιών για το Σκοπιανό, θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, όπου και πάλι - με τον πλέον επίσημο τρόπο - ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκαθαρίσει ότι εφόσον δεν υπάρχει συνολική κυβερνητική πρόταση, ο ίδιος δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε μία τέτοια συζήτηση. Θα καλέσει τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι σε μία εθνική υπόθεση και θα σημειώσει ότι εάν δεν μπορούν να το πράξουν, θα πρέπει να παραιτηθούν.


Δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να ζητήσει και συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να του εκθέσει τις απόψεις του, διευκρινίζοντας ότι για τον ίδιο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συζήτηση, μια "καθαρή" και ενιαία πρόταση από την πλευρά της κυβέρνησης.











Αν σου άρεσε κάνε