Δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες στο Λουξεμβούργο

Δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες στο Λουξεμβούργο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:49 Δημιουργία 12/12/18, 14:32

Το περιβάλλον αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει ο νέος πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαβιέ Μπετέλ. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, από το προσεχές καλοκαίρι θα καταργήσει το εισιτήριο για όλα τα ΜΜΜ, καθιστώντας το Λουξεμβούργο την πρώτη χώρα στον κόσμο που θα προσφέρει δωρεάν όλες τις δημόσιες μεταφορές στο κοινό. Πρόκειται, επίσης, για ένα μέτρο που θα συμβάλει και στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση που ταλανίζει την πρωτεύουσα.

Από το καλοκαίρι, λοιπόν, τα εισιτήρια σε τρένα, τραμ και λεωφορεία θα καταργηθούν, σύμφωνα με τα σχέδια του πρόσφατα επανεκλεγμένου πρωθυπουργού Ζαβιέ Μπετέλ.

Οι τιμές των εισιτηρίων έχουν σήμερα ανώτατο όριο τα δύο ευρώ για δύο ώρες ταξιδιού, τα οποία σε ένα μικρό κράτος μόλις 2.590 τετραγωνικών χιλιομέτρων καλύπτουν τα περισσότερα ταξίδια.

Ωστόσο, ακόμη και αυτό το χαμηλό αντίτιμο θα καταργηθεί σύμφωνα με το σχέδιο που θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει με την κατάργηση μιας φοροαπαλλαγής για τους χρήστες μέσων μαζικής μεταφοράς.

Η χώρα έχει πληθυσμό περίπου 600.000 άτομα, αλλά η κυκλοφοριακή συμφόρηση στην πρωτεύουσα της, την πόλη του Λουξεμβούργου, είναι μία από τις χειρότερες στον πλανήτη.

Περίπου 110.000 άνθρωποι ζουν στην πόλη αλλά άλλοι 400.000 μετακινούνται σε αυτήν καθημερινά, ενώ περίπου 200.000 διασχίζουν τα σύνορα από γειτονικές χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και η Γερμανία για να εργαστούν. Οι οδηγοί πέρασαν κατά μέσο όρο 33 ώρες σε κυκλοφοριακή συμφόρηση το 2016, σύμφωνα με μελέτη.

Η χώρα έχει ήδη δείξει τα πράσινα διαπιστευτήρια της. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εφαρμόστηκε δωρεάν μεταφορά για κάθε παιδί και νεαρό άτομο κάτω των 20 ετών. Εξάλλου, στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρέχονται δωρεάν δρομολόγια μεταξύ των σχολών και των κατοικιών τους.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπετέλ πρόκειται να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με το αριστερό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα και τους Πράσινους, αφού εξασφάλισε μια δύσκολη νίκη τον Οκτώβριο.

Η νέα κυβέρνηση σκέπτεται επίσης να θεσπίσει δύο νέες δημόσιες αργίες και να νομιμοποιήσει την κάνναβη, κάτι που έχει προκαλέσει αρκετή συζήτηση στη χώρα.

Αν σου άρεσε κάνε