Νέα προγράμματα από τον ΟΑΕΔ για χιλιάδες θέσεις εργασίας

Νέα προγράμματα από τον ΟΑΕΔ για χιλιάδες θέσεις εργασίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 16/04/20, 20:17

Νέες θέσεις εργασίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ετοιμάζεται να διαθέσει ο ΟΑΕΔ, όπως τις παρουσίασε ο διοικητής του, Σπύρος Πρωτοψάλτης, σε σημερινή τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό.

Ειδικότερα, τον Μάιο θα ξεκινήσουν προσλήψεις για 45.000 θέσεις εργασίας μέσω δύο προγραμμάτων του:

- Κοινωφελές πρόγραμμα 36.500 θέσεων για ανέργους διάρκειας οκτώ μηνών σε δήμους και περιφέρειες, με 100% επιδότηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους (βασικός μισθός) και πριμοδότηση για τους μακροχρόνια ανέργους και ανέργους μεγαλύτερης ηλικίας.

- Πρόγραμμα 8.500 θέσεων για μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 55-67 ετών διάρκειας 12+12 μηνών σε δήμους, περιφέρειες και ΝΠΔΔ, με 75% επιδότηση μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, έως τα 750€ μηνιαίως.

Συνεργασία με τη Google για ψηφιακές δεξιότητες

Επίσης, τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει νέο πρόγραμμα για δωρεάν εξ αποστάσεως κατάρτιση 3.000 ανέργων στο ψηφιακό μάρκετινγκ. Θα πλαισιωθεί από πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας έξι μηνών στον ιδιωτικό τομέα με επιδότηση 100% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Νέα προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας

Παράλληλα, θα υλοποιηθούν νέα προγράμματα, με συνολικά 31.600 θέσεις εργασίας:

 • Πρόγραμμα απασχόλησης 7.000 ανέργων (30 ετών και άνω) στον ιδιωτικό τομέα με έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, και Δυτική Ελλάδα.
 • Πρόγραμμα απασχόλησης 6.000 πτυχιούχων ανέργων (22-29 ετών) υψηλών προσόντων στον ιδιωτικό τομέα.
 • Πρόγραμμα απασχόλησης 5.000 ανέργων (30 ετών και άνω) στον ιδιωτικό τομέα με έμφαση στην ηλικιακή ομάδα 30-49 και σε στοχευμένες ειδικότητες στη Δυτική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησο, Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη.
 • Πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης για 4.500 νέους (έως 29 ετών) ανέργους που πρώτα θα καταρτιστούν σε επαγγελματικές ειδικότητες υψηλής ζήτησης και μετά θα ενταχτούν σε επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
 • Πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 ανέργων (30 ετών και άνω) στον ιδιωτικό τομέα, με έμφαση σε τομείς αιχμής και υψηλής ζήτησης στην Αττική και στο Νότιο Αιγαίο.
 • Πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας για 2.500 ανέργους (έως 29 ετών) με επιδότηση από 10.000 ευρώ (12 μήνες) έως 17.000 ευρώ (18 μήνες). Τουλάχιστον 60% των ωφελουμένων θα είναι γυναίκες.
 • Πιλοτικό πρόγραμμα εργασιακής ένταξης 1.000 προσφύγων στον ιδιωτικό τομέα σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα.
 • Προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας 1.600 άνεργων (18-30 ετών) 7 μηνών στον ιδιωτικό τομέα (500 θέσεις στην Ήπειρο και 1.100 στη Δυτική Ελλάδα).

Βελτιώσεις υφιστάμενων προγραμμάτων απασχόλησης

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης και βελτίωσης των προγραμμάτων απασχόλησης, σειρά υφιστάμενων προγραμμάτων, για συνολικά 24.550 θέσεις, θα τροποποιηθούν. Πρόκειται για:

 • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων ηλικίας έως 39 ετών, αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης και παραγωγικής δραστηριότητας.
 • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για την απασχόληση 2.000 ανέργων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
 • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων νέων ηλικίας 18-29 ετών.
 • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων με προσωπικό έως είκοσι θέσεων πλήρους απασχόλησης, για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω.
 • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την Απασχόληση ανέργων μέσω της επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας.
 • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 30-49 ετών.

Αν σου άρεσε κάνε