Πολιτικός «πυρετός» για την ενημέρωση Τσίπρα στη Βουλή

Πολιτικός «πυρετός» για την ενημέρωση Τσίπρα στη Βουλή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:56 Δημιουργία 13/06/18, 15:40

Αναβρασμός επικρατεί στην εγχώρια πολιτική σκηνή, όπου «τρέχουν» θερμές εξελίξεις, την επομένη της ανακοίνωσης της συμφωνίας Αθήνας-ΠΓΔΜ για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Τα επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης προετοιμάζονται για τη «μίνι» προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, που θα διεξαχθεί στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών την ερχόμενη Παρασκευή, όταν ο Αλέξης Τσίπρας θα παράσχει σχετική ενημέρωση στην Ολομέλεια στις 10 το πρωί.

Και λέμε προ ημερησίας συζήτηση, γιατί κανείς δεν περιμένει μία σύντομη σε διάρκεια συζήτηση, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, μέσα σε ένα τόσο τεταμένο κλίμα στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο.

Σε αίτημα του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο πρωθυπουργός ζητεί να γίνει η ενημέρωση με τη διαδικασία των ανακοινώσεων και δηλώσεων της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής, όπως προβλέπει το άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής.

Αναλυτικά, η επιστολή του κ. Τσίπρα προς τον κ. Βούτση αναφέρει:

«Θέμα: Αίτημα για την ανακοίνωση ή δήλωση ενώπιον της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Με την παρούσα ζητώ να ενημερώσω το Σώμα σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής την Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018 και ώρα 10.00 για τη Συμφωνία με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Πως θα διεξαχθεί η διαδικασία

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, «για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής, η Kυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως» να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση».

Το αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον πρόεδρο της Βουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες τουλάχιστον.

Το πλαίσιο της συζήτησης προσδιορίζεται στο ίδιο άρθρο (142Α) αλλά το πιθανότερο είναι πως το Προεδρείο δεν θα κινηθεί με τη στενή εφαρμογή του, ως προς τους προβλεπόμενους χρόνους ομιλιών, που έχουν ως εξής:

«H ανακοίνωση ή δήλωση της Κυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας.

Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της Κυβέρνησης για πέντε (5) λεπτά της ώρας, κατ΄ ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας Προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη συζήτηση τον αναπληροί εκπρόσωπός του οριζόμενος απ΄ αυτόν.

Η απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.

Η δευτερολογία των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε (5) λεπτά της ώρας».

Ωστόσο, η ημερομηνία και η ώρα δεν έχει «κλειδώσει» καθώς μένει να φανεί το πότε και με ποιο ακριβώς σκεπτικό θα κατατεθεί η πρόταση μομφής που ετοιμάζει η ΝΔ κατά της κυβέρνησης.

«Βράζουν» για έλλειψη ενημέρωσης

Στο μεταξύ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ καταγγέλλουν με σχετικές τους ανακοινώσεις πως υπάρχει ελλιπέστατη ενημέρωση από το Μαξίμου για το ακριβές κείμενο της συμφωνίας.

Ειδικότερα, από την Πειραιώς τονίζεται πως «ο πρωθυπουργός οφείλει να επιβεβαιώσει άμεσα στη βουλή ότι διαθέτει την εξουσιοδότηση της πλειοψηφίας των βουλευτών πριν δεσμεύσει τη χώρα με μια επιβλαβή για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία».

Επαναλαμβάνοντας τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκης, γαλάζια στελέχη προσθέτουν πως «χθες στις 8 το βράδυ η ΝΔ ζήτησε να της αποσταλεί το πλήρες κείμενο της συμφωνίας. Τι άραγε φοβάται η κυβέρνηση και καθυστερεί να το στείλει; Είναι αδιανόητο η μόνη ενημέρωση που έχουν τα πολιτικά κόμματα και οι πολίτες να προέρχεται από ένα non paper του Μαξίμου».

Στο ίδιο «μοτίβο» και το ΚΙΝΑΛ, με τον Γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου, να αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του πως ««κατά τη χθεσινή επικοινωνία του κ. Τσίπρα με την κ. Γεννηματά, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα αποστείλει το Κείμενο της Συμφωνίας μέσω του Υπ. Εξωτερικών. Υποθέτω ότι το ίδιο δεσμεύτηκε και στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς».

«Ωστόσο, είκοσι ώρες μετά, το κείμενο της Συμφωνίας δεν έχει σταλεί στο Προεδρείο της Βουλής», αναφέρει ο κ. Κεγκέρογλου, για να καταλήξει: «Είναι απαράδεκτο να διεξάγεται ο δημόσιος διάλογος με βάση πληροφορίες και το κείμενο να κρατείται κρυφό».

Αν σου άρεσε κάνε