Ερωτήματα και «παράθυρα» για τετραπλές κάλπες

Ερωτήματα και «παράθυρα» για τετραπλές κάλπες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:11 Δημιουργία 20/03/19, 07:45
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται στο Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας το «βλέμμα» στο νέο κύκλο δημοσκοπήσεων, ο οποίος, όπως γράφαμε στο Xrimaonline.gr την περασμένη Δευτέρα, θα ξεκινήσει την τρέχουσα εβδομάδα, ενώ τα ευρήματα των μετρήσεων θα δημοσιοποιηθούν μετά την 25η Μαρτίου.

Πληροφορίες από την Ηρώδου Αττικού αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις σχετικά με το χρόνο των εθνικών εκλογών με βάση τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή θα καταγράφεται στις παραπάνω έρευνες.

Προς το παρόν στο Μαξίμου οι εκλογικές μηχανές δουλεύουν στο «φουλ», με τον πρωθυπουργό πάντως να δηλώνει πως αν και τον «γαργαλούν» για τετραπλές κάλπες, εντούτοις ο ίδιος θα πιει το ποτήρι της εξουσίας μέχρι εξαντλήσεως της τετραετίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο προεκλογικός «πυρετός» ολοένα και ανεβαίνει, καθώς υπάρχει και το σενάριο που θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να επιδιώκει τον αιφνιδιασμό… Άλλωστε, οι εισηγήσεις περί εθνικών εκλογών τον προσεχή Μάιο αποτελούν κοινό μυστικό εδώ και αρκετό καιρό, με σκοπό την αποφυγή της συντριπτικής ήττας για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση προσδίδει χαρακτήρα ισχυρής και εφ’όλης της ύλης αναμέτρησης στις ευρωεκλογές, θέτοντας στο στόχαστρο την «χαλαρή ψήφο», στην οποία από την άλλη προσβλέπει η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δημοσκοπικό «αέρα» εντείνει τις περιοδείες του, ενώ παρουσιάζει από «πόρτα σε πόρτα» το σχέδιο του για την έξοδο της Ελλάδας από το τέλμα. Προτάσσει τη μείωση της φορολογίας και την προσέλκυση των επενδύσεων, κερδίζοντας την «ψήφο» αγορών και επενδυτών, οι οποίοι εκτιμούν πως μία κυβέρνηση της ΝΔ θα ανοίξει το δρόμο για το επιχειρείν.

Μετά και το σάλο με την «τροπολογία της Κοντουρά», στο προσκήνιο επανέρχεται τώρα το σενάριο περί διεξαγωγής των εθνικών εκλογών τον ερχόμενο Ιούνιο, με τα επιτελεία του πρωθυπουργού να προσβλέπουν ακόμη και σε αποφυγή ενός έκτακτου γεγονότος, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει και την ταφόπλακα του ΣΥΡΙΖΑ.

Κόλπα…

Τα πολιτικά κόλπα, πάντως, δίνουν και παίρνουν ενόψει ευρωεκλογών, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης. Ένα από αυτά είναι και η τροπολογία, που επιτρέπει πλέον στους βουλευτές να είναι ταυτόχρονα και υποψήφιοι ευρωβουλευτές, διατηρώντας τη βουλευτική ιδιότητά τους, έως ότου ορκιστούν στην Ευρωβουλή.

Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο παιχνίδι, ώστε η κυβέρνηση να μην χάσει τη δεδηλωμένη, διασφαλίζοντας τις στηρίξεις της Έλενας Κουντουρά και του Σπύρου Δανέλλη.

Εάν παραιτούνταν από βουλευτές για να μπορέσουν να θέσουν υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή, όπως προβλέπει σήμερα ο νόμος, τη θέση τους θα καταλάμβαναν οι επιλαχόντες υποψήφιοι των κομμάτων από τα οποία προέρχονταν, με συνέπεια να χάσει η κυβέρνηση τη δεδηλωμένη.

«Μπαρούτι»

Τα κυβερνητικά τερτίπια άναψαν «φωτιές». Σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπέλυσε «πυρά» για τις τροπολογίες του υπουργείου Εσωτερικών όσον αφορά τις εκλογές του Μαΐου.

Χθες στη Βουλή μύρισε και πάλι «μπαρούτι». Λαμβάνοντας τον λόγο ο εισηγητής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για «εκλογομαγειρέματα», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση βλέπει ότι έρχεται η συντριβή της και γι’ αυτό όρισε την ίδια ημέρα ευρωεκλογές και τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών».

Αναφερόμενος στην άρση του κωλύματος βουλευτή που θέλει να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές, ο κ. Βορίδης την χαρακτήρισε «τροπολογία Κουντουρά» ενώ για την κατάτμηση των εκλογικών τμημάτων επειδή θα γίνουν τέσσερις εκλογές ταυτόχρονα (ευρωεκλογές, εκλογές στις Περιφέρειες, εκλογές για την Αυτοδιοίκηση Α΄Βαθμού, ανάδειξη τοπικών συμβουλίων), υποστήριξε ότι «ήταν βασική επιλογή της κυβέρνησης να υπάρξει χωριστή κάλπη για τα τοπικά συμβούλια και να μετακινήσει τον χρόνο του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών στον χρόνο των ευρωεκλογών, προκειμένου να κρύψει τη συντριβή της, όπως θα αποτυπωθεί με την καταμέτρηση των σταυρών, η οποία θα πάρει χρόνο σε σχέση με τη δεύτερη Κυριακή η οποία θα αφορά μόνο καταμέτρηση για τους περιφερειάρχες». «Προτάξατε τα εκλογομαγειρέματα του κ. Τσίπρα έναντι της αρτιότητας της εκλογικής νομοθεσίας», είπε ο κ. Βορίδης και αναρωτήθηκε γιατί να μην γίνουν οι ευρωεκλογές με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

«Η εκλογική νομοθεσία έλεγε ότι δεν μπορεί βουλευτής να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, για λόγους ισοτιμίας της υποψηφιότητας. Αν παραιτηθεί η κ. Κουντουρά, όμως, θα έρθει στη θέση ως βουλευτής ένας άλλος που είναι πιστός στον Πάνο Καμμένο και άρα δεν επιβιώνει η κυβέρνηση» συνέχισε ο κ. Βορίδης και κατήγγειλε ότι αλλάζει η εκλογική διαδικασία για να εξυπηρετηθούν τα σχέδια του κ. Τσίπρα.

«Δεν είναι τροπολογία Κουντουρά. Είναι τροπολογία Τσίπρα», είπε από την πλευρά της η εισηγήτρια της ΔΗΣΥ Εύη Χριστοφιλοπούλου, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ωμή και κυνική συναλλαγή με την κ. Κουντουρά για να διατηρηθεί μια πλασματική δεδηλωμένη με ΣΥΡΙΖΑ, ολίγον πρώην ΑΝΕΛ,ολίγον ακροδεξιά ή Καραμανλική δεξιά, με αντάλλαγμα τη συμμετοχή της στο ευρωψηφοδέλτιο».

«Είναι ωμή και κυνική συναλλαγή με την κ. Κουντουρά, τον κ. Δανέλλη και δεν ξέρω σε ποιους άλλους έχει τάξει η κυβέρνηση. Κάτσε ψήφισε τώρα, ψήφισε την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών, ψήφιζε ό,τι σου φέρνουμε εδώ για να έχουμε δεδηλωμένη, και μην ανησυχείς θα έχεις και την υποψηφιότητά σου εξασφαλισμένη στο ευρωψηφοδέλτιο», πρόσθεσε η κ. Χριστοφιλοπούλου για να συμπληρώσει: «Όσα τερτίπια και να κάνετε, θα το πιείτε το πικρό ποτήρι της ήττας».

Νωρίτερα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Θελερίτη ανέφερε ότι και οι τροπολογίες και οι διατάξεις που έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, επιλύουν ζωτικά ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, και είναι διατάξεις για να προχωρήσει ομαλά η εκλογική διαδικασία.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελής, ανακοίνωσε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα θα ψηφίσει «παρών» στις τροπολογίες που εισάγουν διατάξεις σχετικές με την εκλογική διαδικασία. «Είναι δυνατόν την τελευταία στιγμή, δέκα ημέρες πριν από την ανακήρυξη των υποψηφίων των ευρωεκλογών, να κατατίθενται τροπολογίες που να αλλάζουν τους εκλογικούς κανόνες, ανάλογα με το πώς βολεύει κάθε φορά τον καθένα; Δεν μπαίνουμε στην ουσία. Για τους λόγους αυτούς δεν μπορούμε να την ψηφίσουμε και θα μείνουμε στο παρών» είπε.

Ειδικά για τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που αφορούν στον Κλεισθένη, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να μειωθεί ο υποχρεωτικός αριθμός των υποψηφίων μίας κοινότητας, στο 60%, των μελών του συμβουλίου της, ο επικεφαλής της να ορίζεται από τον συνδυασμό του και η ποσόστωση των γυναικών να αφορά στο σύνολο της επικράτειας και σε όχι σε κάθε εκλογική περιφέρεια.

Αν σου άρεσε κάνε